Nemecko je ochotné zvážiť kroky na podporu gréckej ekonomiky

Berlín 13. mája (TASR) – Nemecko je ochotné zvážiť dodatočné opatrenia na podporu hospodárskeho rastu Grécka, ale zadlžená krajina musí stále pokračovať v reformách, ku ktorým sa zaviazala v rámci záchranných úverov. Uviedol to nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v rozhovore pre dnešné vydanie nedeľníka Welt am Sonntag.
"Ak Gréci majú predstavu o tom, čo by sme mohli urobiť na podporu rastu, môžeme sa o tom porozprávať a zvážiť to," povedal Schäuble a upozornil, že pre rast ekonomiky je v zásade potrebné obnoviť konkurencieschopnosť Grécka a otvoriť tak krajine cestu späť na finančné trhy. A práve to je cieľom reforiem, ktoré od Grékov vyžadujú medzinárodní veritelia.
"Vyžaduje si to uskutočnenie fundamentálnych reforiem, v opačnom prípade krajina nemá žiadnu perspektívu," konštatoval.
Pripomenul Grékom, že vstup do eurozóny bola ich vlastná voľba, a keď očakávajú pomoc zo zahraničia, musia plniť jej podmienky a dodržiavať svoje záväzky.
"Chápeme, že Gréci veľmi trpia. Ale pohodlná cesta z problémov pre Grécko neexistuje. Neexistuje lepšie riešenie," dodal Schäuble, podľa ktorého sú teraz na rade Gréci, aby ukázali, že majú dosť sily, aby našli potrebnú väčšinu, ktorá by krajinu vyviedla z krízy.
Grécko sa totiž po parlamentných voľbách 6. mája ocitlo v patovej situácii. Voľby nepriniesli jasného víťaza, ktorý by bol schopný zostaviť vládu. Doterajšia proeurópska a proreformná koalícia stratila v zákonodarnom zbore väčšinu na úkor strán, ktoré odmietajú reformy.

Súvisiace články

Aktuálne správy