Nemecko potrebuje Európsku úniu

Berlín 12. mája (TASR) – Nemecko potrebuje Európsku úniu a EÚ je dostatočne silná na to, aby prekonala súčasnú dlhovú krízu. Vyhlásila to dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová.
"Nemecko má 80 miliónov obyvateľov a sme najväčšou ekonomikou (v EÚ). Ale ak chceme niečo dosiahnuť v širšom svete, potrebujeme viac ako len sami seba. Preto je EÚ s 500 miliónmi obyvateľov jednoducho veľmi, veľmi dobré vec," upozornila spoluobčanov.
Kancelárka zároveň vyjadrila presvedčenie, že dokáže vybudovať dobré pracovné vzťahy s novým francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, ktorý nie je zástancom ďalších úsporných opatrení a namiesto toho uprednostňuje podporu hospodárskeho rastu.
Hollande by mal pricestovať v utorok 15. mája do Berlína a návšteva Nemecka bude jeho prvou zahraničnou cestou po inaugurácii. Merkelová pritom otvorene podporovala jeho súpera, bývalého francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Za jeho vlády obe krajiny, Nemecko a Francúzsko, úzko spolupracovali na tesnejšej integrácii eurozóny a sprísnení fiškálnej disciplíny.
Nemecko je ako najväčšia ekonomika menovej únie zároveň aj najväčším prispievateľom do jej záchranných fondov. Obyvateľom krajiny sa však nepáči, že musia pomáhať zadlženým štátom ako Grécko, ktoré si nakoniec v parlamentných voľbách zvolilo politikov, ktorí odmietajú dodržiavať podmienky záchranného úveru.

Súvisiace články

Aktuálne správy