Vystúpenie Grécka z eurozóny je technicky zvládnuteľné, ale škodlivé

Tallinn 12. mája (TASR) – Vystúpenie Grécka z eurozóny je technicky zvládnuteľné, ale poškodilo by dôveru v menovú úniu. Vyhlásil to člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Patrick Honohan na konferencii v Estónsku.
Odchod Grécka by bol "pomerne destabilizujúcou udalosťou" pre zvyšok krajín, ktoré zaviedli spoločnú menu, preto sa tomu všetci snažia vyhnúť. Dodal však, že by to nebolo "fatálne", ale určite ani príjemné.
Kurz eura sa v závere tohto obchodného týždňa prepadol na trojmesačné minimum oproti doláru v rekcii na neschopnosť gréckych politikov zostaviť novú vládu. Žiadna zo strán, ktoré sa vo voľbách 6. mája prebojovali do parlamentu, nie je totiž jasným víťazom a predchádzajúca vládna koalícia stratila parlamentnú väčšinu.
Centrálni bankári v Európe preto začali diskutovať o možnosti, že Grécko by odišlo z eurozóny, ako aj o tom, ako túto situáciu zvládnuť. Predstavitelia ECB sa začiatkom roka rozhodli, že sa budú touto záležitosťou zaoberať až vtedy, keď bude bezprostredne hroziť. Nechcú totiž predbiehať udalosti, pretože dôsledky takéhoto kroku sú nepredvídateľné.
Podľa eurokomisára pre hospodárske a menové záležitosti Olliho Rehna je však Európa "určite odolnejšia" voči možnému odchodu Grécka, ako bola pred dvoma rokmi, keď na to nebola vôbec pripravená.
"Stále verím, že Grécko môže zostať v eurozóne a nájde spôsob, ako ubezpečiť veriteľov, že rešpektuje svoje záväzky. Pre Grécko a jeho obyvateľov, zvlášť tých chudobnejších, bude oveľa horšie, ak ich krajina vystúpi z eurozóny, ako pre Európu. Aj Európa tým utrpí, ale Grécko bude trpieť viac," konštatoval Rehn.
Dlhovú krízu Európy, ktorá sa vlečie už dva roky, tento mesiac nanovo "rozdúchali" výsledky parlamentných volieb v Grécku a francúzskych prezidentských volieb, v ktorých zvíťazili odporcovia reforiem a úsporných opatrení.
Panicos Demetriades, člen predstavenstva ECB, dnes vo svojom inauguračnom prejave pri nástupe do funkcie guvernéra cyperskej centrálnej banky kritizoval úsporné opatrenia. Vyzval na zmenu politiky, ktorá by mala namiesto škrtov podporovať hospodársky rast.
"Ako Cyprus, tak eurozóna začínajú chápať, že iba politika úspor nestačí na to, aby sa rozpočtové schodky štátov vrátili na udržateľnú úroveň," vyhlásil a dodal, že Európa teraz potrebuje predovšetkým naštartovať rast ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy