G.Westerwelle predstavil návrh podpory hospodárskeho rastu v Európe

Berlín 12. mája (TASR) – Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle predstavil poslancom dolnej komory parlamentu svoj návrh podpory hospodárskeho rastu v Európe. Zameral sa pritom na tendencie európskych vlád priveľa utrácať, posilnenie voľného obchodu a zlepšenie prístupu malých firiem k úverom.
Westerwelle niekoľko dní pred plánovým stretnutím nového francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou pripomenul, že aj Nemecko chce podporiť oživenie hospodárskeho rastu, ale nie za cenu ďalšieho zvýšenia rozpočtových výdavkov.
Jeho vyhlásenie je reakciou na kritiku, že práve tvrdé úsporné opatrenia, ktoré Berlín presadzuje, viedli k zhoršeniu dlhovej situácie v Grécku. Westerwelle v tejto súvislosti politikom v Aténach odkázal, že musia plniť reformný program, na ktorom sa dohodli s veriteľmi, ak chcú dostať ďalšiu splátku zo záchranného balíka a zostať v eurozóne.
Westerwellov návrh obsahuje šesť hlavných bodov. Prvý sa týka rozpočtových výdavkov. Hollandov návrh vytvoriť "Európsky pakt rastu" by podľa nemeckého ministra nemal viesť k zvýšeniu rozpočtových výdavkov, ale skôr k lepšiemu využívaniu iných finančných zdrojov. Napríklad peňazí z rozvojových fondov, ktoré by nemali slúžiť na "rozvoj kúpeľov či obnovu romantických hotelov".
"Musíme znova premyslieť, akým spôsobom využívame európske zdroje," vyhlásil.
Po druhé, Európska komisia (EK) a členské štáty by mali investovať takmer 80 miliárd eur z nevyužitých peňazí v štrukturálnych fondoch do projektov na posilnenie hospodárskeho rastu a konkurencieschopnosti.
Po tretie navrhuje efektívnejšie využívať odborné posudky Európskej investičnej banky na zmiernenie problémov s dostupnosťou úverov pre malé firmy.
Po štvrté, investície do infraštruktúry, ako sú obnova a výstavba cestnej, železničnej, telekomunikačnej či energetickej siete, prinesú nové pracovné príležitosti a podporia rast ekonomiky. Na týchto projektoch by sa vo väčšej miere mal podieľať aj súkromný kapitál. Európa musí preto hľadať nové inovatívne formy PPP projektov.
Po piate: rozvoj domáceho trhu. Rozšírenie domáceho trhu na nové oblasti, napríklad tzv. e-commerce, teda obchodovanie cez internet, ponúka tiež veľké možnosti na naštartovanie rastu. Ak by sa táto forma presadila napríklad aj v energetike, mohlo by to dotlačiť konkurenčné firmy k zníženiu cien za dodávky energií pre koncových odberateľov.
A po šieste: posilnenie voľného obchodu. Európa musí podľa Westerwella dosiahnuť v tomto smere dohody s tradičnými aj novými veľkými ekonomikami na celom svete, od Severnej a Južnej Ameriky až po Áziu.

Súvisiace články

Aktuálne správy