Strata JPMorgan a obavy z Grécka a Španielska zrazili akcie bánk v EÚ

Londýn 11. mája (TASR) – Akcie európskych bánk dnes zaznamenali pokles, keď zareagovali na správu americkej investičnej banky JPMorgan, že v priebehu šiestich týždňov zaznamenala stratu z obchodovania za minimálne 2 miliardy USD (1,54 miliardy eur). Ďalším problémom sú obavy investorov z vývoja na gréckom a španielskom trhu.
Európsky index STOXX Europe 600 klesol v rannom obchodovaní o 1,7 %, pričom akcie mnohých bánk klesli o približne 2 %. Medzi nimi sú banky ako Barclays, Deutsche Bank, Santander a BNP Paribas. Najväčšie straty zaznamenala Crédit Agricole s poklesom hodnoty akcií o 2,4 %. Pokles nasledoval po zverejnení výsledkov za 1. štvrťrok, keď banka oznámila, že jej zisk klesol medziročne o 75 % práve pre vysokú angažovanosť na gréckom trhu.
Bankový sektor nepriaznivo zareagoval aj na oznámenie JPMorgan, že v dôsledku chybnej stratégie v oblasti hedgingu prišla v priebehu šiestich týždňov o minimálne 2 miliardy USD. Aj keď strata sa týka výhradne JPMorgan, dôsledky môže pocítiť celý bankový sektor. Podľa analytikov sa totiž teraz môže ešte výraznejšie zvýšiť tlak na dôslednejšiu reguláciu bánk. "To, čo sa stalo, je veľmi trápna situácia pre JPMorgan a celý bankový sektor, keďže sa to udialo práve v čase, keď sa usilujú zabrániť zvýšenej regulácii sektora," uviedli analytici.
Trhy nie sú spokojné ani s navrhovanými reformami v rámci bankového sektora v Španielsku, ktoré by dnes mala vláda v Madride predstaviť. Ich súčasťou je zvýšenie rezerv na krytie zlých úverov v oblasti nehnuteľností. Vláda by dnes mala zverejniť požiadavku, aby banky vyčlenili na tieto úvery ďalších 35 miliárd eur. Podľa kritikov plánu však reforma nie je dostatočná na to, aby súčasnú krízu v Španielsku vyriešila.

Súvisiace články

Aktuálne správy