Európa už začína mať úspor plné zuby (týždenný komentár)

Minulý týždeň sme boli svedkom veľkého množstva politických a ekonomických udalostí naprieč celým svetom, ktoré postihli hlavné meny vo veľkom rozsahu. Niektoré z nich to prudko ponorilo, iné naopak vyleteli. Všetky oči sa upierali na politickú scénu Francúzska a Grécka, kde boli tento víkend voľby, ktoré mali vplyv na euro ešte pred vyhlásením výsledkov.

V piatok skončilo euro voči doláru na týždennom minime 1,3088, zatiaľ čo v pondelok spadlo ešte na nižšiu úroveň 1,2950, čo je jeho najnižšia úroveň od januára tohto roka. Obrovský tlak na euro sa prehlbuje a trvalá kríza eura postupuje ešte k horšiemu. Vo Francúzsku, nový prezident Francois Hollande sľúbil, že nebude dodržiavať fiškálny pakt, ktorý Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy navrhli Európe. Toto vyhlásenie by sa dalo prirovnať vyhláseniu vojny proti Nemecku. Na odvetu Merkelová odpovedala, že o fiškálnej dohode vyjednávať nebude. Konflikt medzi dvoma mocnosťami vyvolal obavy, čo otriaslo dôverou investorov v euro. Politické vedenie eurozóny, ktoré bolo doposiaľ stabilné a jednotné spoločným vedením Merkelovej a Sarkozyho bolo naštrbené. Prilievaním oleja do ohňa boli výsledky gréckych volieb, v ktorých zvíťazila konzervatívna strana Nová demokracia, ktorá ale nevie zostaviť vládu. V utorok sa Syriza, strana s druhým najväčším počtom hlasov pokúsi zostaviť vládu, a ak bude neúspešná, pochodeň bude odovzdaná socialistickej Pasok. Bez ohľadu na výsledok jedna vec je už teraz istá. Ľudia v Európe podporovaním strohej a prísnej politiky dospejú k novej realistickej spáse, že kríza je na ceste k dosiahnutiu nových rozmerov.

Ďalším ohrozením eura v utorok boli pokusy Španielska zachrániť banku Bankia, ktorá je na pokraji zrútenia a dodáva trhom neistotu, čím drží euro na nízkej úrovni 1,3006. Dokonca aj silné nemecké priemyselné údaje, ktoré sa zvýšili nad očakávania 2,8 % nárastu produkcie nestačili na podporu eura. Neskôr v priebehu utorkového dňa Alexis Tsipras, vodca gréckej strany Syriza vyhlásil, že hlavnou prioritou jeho koaličnej vlády bude zabrániť úsporným opatreniam EÚ. To vyvolalo ďalšie obavy, čo viedlo k väčšej neistote na trhoch a znížilo kurz eura voči doláru na veľmi chudobnú hladinu 1,2985.

Dolár na tom nebol minulý týždeň dobre kvôli slabým výsledkom americkej správy o pracovných miestach a mzdách, ale negatívne nálady voči euru kvôli politickým udalostiam sa prirodzene zvýšili. Index dolára sa zvýšil v utorok na úroveň 79,843, čo je najdlhšou šnúrou ziskov od septembra 2008. Aj napriek dolárovým pretekom, ktorých sme tento týždeň svedkom, USD/JPY si nepočínal veľmi silno, nakoľko udalosti v Európe nahrávali jenu. Ich vzájomná hodnota uviazla minulý týždeň na úrovni 80,00 a tejto úrovne sa držala aj na začiatku tohto týždňa. V utorok začalo pomalé oživenie s obchodovaním okolo 80,08.

Austrálsky dolár mal minulý týždeň klesajúci trend a tento si udržal aj v pondelok na úrovni 1,0207 a aj v utorok na 1,0129, zaťažený hrozbou rozpočtového uvoľňovania, ktoré prichádza s predpokladaným prebytkom vo výške 1,5 mld. pre roky 2012-2013.

Inde vo svete – švajčiarska ekonomika ožila správou o nízkej nezamestnanosti a nízkej inflácii, ktorá vyšla v pondelok, ale paradoxne to poškodzuje švajčiarsky frank, pretože úrokové sadzby teraz pravdepodobne ostanú nezmenené. Dolár sa voči franku pozbieral a pár obchodoval na 0.9270 a v utorok pri vysokom objeme obchodov na úrovni 0.9220.

Najväčšou hrozbou, ktorá vsí nad Európou práve teraz je nielen hrozba problémov s gréckym záchranným balíčkom, ale aj skutočnosť, že nad Európu visí nový temný mrak a to je mrak konfliktu. V posledných rokoch sa totiž v európskych krajinách s proúspornými lídrami začali formovať sily, ktoré teraz jasne a nahlas volajú do sveta, že už majú úspor akurát tak dosť.

Poznámka: obsah tohto článku zahŕňa osobné názory a myšlienky autora a nemal by byť chápaný ako investičné poradenstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy