Európska komisia predpokladá rast HDP Slovenska vo výške 1,8 %

Brusel 11. mája (TASR) – Európska komisia (EK) dnes zverejnila ekonomické prognózy pre členské štáty EÚ na rok 2012 a výhľadovo do roku 2013. Podľa tohto dokumentu sa očakáva, že rast hrubého domáceho produktu (HDP) Slovenska v roku 2012 bude na úrovni 1,8 %.
Komisia vychádza z predpokladov, že hlavným motorom pre rast HDP bude aj naďalej exportná činnosť v oblasti strojárstva a komponentov, pre čo ako dobrý referenčný bod EK poslúžil posledný štvrťrok 2011. Ten bol náznakom oživenia po dvoch predošlých negatívnych trimestroch.
Exporty, ktoré sa v roku 2011 zaslúžili o rast HDP Slovenska na úrovni 3,3 %, budú podľa EK aj tohto roku, ale aj na budúci rok v priamej závislosti od hlavných obchodných parterov, ktorí taktiež bojujú s ekonomickými problémami, a preto sú výhľady na tento rok menej ružové a predpokladá sa prepad rastu HDP na úroveň vo výške 1,8 %.
Podľa odhadu EK k ekonomickému oživeniu európskej ekonomiky dôjde postupne až v roku 2013, čo bude mať vplyv aj na výrobu na Slovensku i export, a preto sa výhľadovo rast HDP v SR v roku 2013 odhaduje na úroveň 2,9 %.
Na druhej strane Slováci zaostávajú a aj počas celého tohto roka budú zaostávať v oblasti domácej spotreby, čo je dôsledok vysokej nezamestnanosti a vládnych snáh o konsolidáciu verejných financií.
Nárast domácej spotreby v SR sa predpokladá až v budúcom roku, najmä však za predpokladu postupného zlepšenia situácie na pracovnom trhu.
EÚ v prípade Slovenska očakáva tiež pokračovanie inflačných tlakov. Inflácia, ktorá vlani dosiahla výšku 4,1 %, by podľa prognóz komisie mala v tomto roku klesnúť na 2,9 % a stabilizovať sa okolo 2 % až na budúci rok.

Súvisiace články

Aktuálne správy