Problémy Grécka a Španielska oslabujú euro

Frankfurt nad Mohanom 11. mája (TASR) – Problémy Grécka a Španielska aj na konci týždňa oslabujú spoločnú európsku menu. Po miernej stabilizácii vo štvrtok (10. 5.) opäť jej kurz klesol hlboko pod 1,30 USD/EUR. V skorom obchodovaní padol až na 1,2905, no potom sa mierne zotavil na 1,2921 USD/EUR. Experti však varujú, že nálada na trhu sa môže znovu veľmi rýchlo zhoršiť.
Aj keď sa po chaotickom týždni možno predsa len podarí zostaviť vládu v Grécku, trhy zostávajú v neistote. Šéf gréckych socialistov Evangelos Venizelos sa chce stretnúť s lídrom konzervatívcov Antonisom Samarasom, aby zhodnotili šance na vytvorenie proeurópskej koalície. Existujú však obavy, že Venizelos chce otvoriť dohodu o podmienkach, ktoré musia Atény plniť výmenou za medzinárodnú finančnú pomoc.
Nečakané vytvorenie vlády v Grécku by mohlo podporiť euro, čo však neznamená, že by potom zmizla neistota ohľadom ďalšieho vývoja v krajine, uviedol devízový expert nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen Ralf Umlauf. "Aj namáhavo sformovaná vláda bude mať zrejme problémy s presadením ďalších úspor."
Investori sa skepticky pozerajú aj na Španielsko, kde by sa dnes do parlamentu mala dostať banková reforma. Riešenie problémov domáceho bankového sektora by totiž vyžadovalo takú sumu, ktorá vláda nemá šancu nájsť v rozpočte. V portfóliách španielskych bánk sú totiž úvery v hodnote 1 bilióna eur, ktoré sú previazané na domáci, krízou zmietaný realitný sektor. Preto potrebujú čerstvý kapitál, aby mali dostatočný vankúš na krytie rizík.

Súvisiace články

Aktuálne správy