Sestry žiadajú zmeny v zariadeniach sociálnych služieb

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek v otvorenom liste žiada ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú a ministra práce Jána Richtera, aby sestry v zariadeniach sociálnych služieb opäť mohli poskytovať zdravotnú starostlivosť. Rezortní šéfovia by podľa nich do legislatívy mali zakomponovať úpravu umožňujúcu zariadeniam sociálnych služieb na základe povolenia a licencie stať sa poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti.

Aktuálny stav považuje prezidentka komory Mária Lévyová na hrane zákona, keďže v domovoch sociálnych služieb pôsobia sestry oficiálne v pozíciách opatrovateľky. Klientom by teda nemali poskytovať zdravotné výkony, ako napríklad pichanie injekcií či cievkovanie, v prípade komplikácií by mali volať agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti, záchranky alebo klientov posielať do nemocníc. Napriek tomu sestry tieto výkony častokrát robia. „Je to degradácia a zneužívanie sestier, výkon povolania by nám nikto nemal upierať,“ konštatovala Lévyová. „Na opatrovateľku stačí 220 hodinový kurz. Sestry so vzdelaním v zariadeniach sociálnych služieb nie sú považované za odborných pracovníkov,“ vysvetlila viceprezidentka komory sestier Margita Kostúriková. Sestry argumentujú, že v domovoch sú väčšinou starší ľudia so zdravotnými problémami, ktorí potrebujú zdravotnú starostlivosť. Za efektívnejšie považujú poskytnúť im ju namieste, ako tým zaťažovať nemocnice či záchranky. „Každý má právo na dostupnú a odbornú zdravotnú starostlivosť. V súčasnosti sú porušované práva klientov zariadení sociálnych služieb,“ poznamenala Kostúriková.

Prezidentka komory sa odvoláva aj na programové vyhlásenie vlády. „Vláda vypracuje a začne realizovať komplexný systém starostlivosti o zdravie staršej generácie rozvojom geriatrického sektora zdravotníctva a špecifickej sociálnej starostlivosti o seniorov formou podpory vytvárania zariadení zdravotno-sociálneho charakteru, vrátane formy modelu ich financovania a vymedzenia úloh štátu, samosprávnych krajov, miest a obcí. Na vytváranie kapacít zdravotno-sociálneho charakteru využijú aj prebytočné zdravotnícke zariadenia,“ uvádza sa napríklad v dokumente.

Ak by sestry v domovoch sociálnych služieb mohli oficiálne poskytovať zdravotnú starostlivosť, tieto výkony by preplácali zdravotné poisťovne. Sestry, súčasné opatrovateľky, by zároveň mali nárok na platy, ktoré priznáva sestrám zákon. Návrhy noviel majú sestry pripravené, čakajú na rokovania s oboma ministrami. Problém sa v uznesení zaviazala riešiť už minulá vláda Ivety Radičovej, pre rozpad kabinetu sa nedotiahol do konca.

„Ide o otvorenú tému a je záujem ju riešiť. Ministerka Zvolenská s ministrom Richterom o probléme diskutujú a budú diskutovať. Zatiaľ sme sa primárne venovali problémom s platmi sestier,“ reagovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Súvisiace články

Aktuálne správy