Slovensko si v USA požičalo 1,5 mld. USD

Slovensku sa v zámorí podarilo predať 10-ročné bondy za 1,5 mld. USD, pričom dopyt zo strany investorov bol dvojnásobný.

Správa „FINANCIE: Slovensko si v USA požičalo 1,5 mld. USD,“ rozšírená o vyjadrenie ministra financií Petra Kažimíra v druhom a treťom odseku.

BRATISLAVA 11. mája (SITA) – Slovensko po predaji cenných papierov v českých korunách a švajčiarskych frankoch úspešne ponúklo svoje dlhopisy premiérovo aj americkým investorom. Podľa informácií agentúry Reuters sa totiž v zámorí podarilo predať 10-ročné bondy za 1,5 mld. USD, pričom dopyt zo strany investorov bol dvojnásobný. Dlhopisy štát ponúkal pri cene 262,5 až 275 bázických bodov nad úročením referenčných amerických cenných papierov.

Podľa ministra financií Petra Kažimíra je umiestnenie dlhopisu pre krajinu, akou je Slovensko, veľký úspech aj vzhľadom na to, že na tento trh vstupovala historicky prvýkrát. Pozitívnou správou je aj dvojnásobný dopyt. „Je to prejav dôvery finančných trhov aj v stabilitu vlády aj v úmysly držať deficit v tomto roku na úrovni 4,6 % a v budúcom roku dosiahnuť deficit na úrovni 3 % (HDP),“ povedal na piatkovom brífingu minister.

Slovensku sa tak už v prvej polovici roka darí zabezpečiť si dostatok zdrojov na financovanie dlhu za takmer celý tento rok. Kým pred americkou emisiou totiž zostávalo pokryť zhruba štvrtinu z avizovanej tohtoročnej potreby 7 mld. eur, po predaji dlhopisov v zámorí, ktorých suma v prepočte predstavuje niečo vyše 1,15 mld. eur, zostáva na financovanie dlhu v tomto roku štátu zabezpečiť len zhruba pol miliardy eur. „Zvyšok hodláme realizovať na domácom trhu,“ dodal Kažimír.

„Sme spokojní s tým, ako to prebiehalo, obzvlášť ak zoberieme do úvahy, že situácia na trhu sa mierne zhoršila v predchádzajúcich dňoch,“ komentoval pre agentúru Reuters výsledky americkej emisie šéf štátnej Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) Daniel Bytčánek. Svetové trhy totiž od začiatku týždňa negatívne ovplyvňujú správy o zdraví španielskeho bankového sektora a prehlbujúca sa politická kríza v Grécku.

Prvýkrát si v tomto roku Slovensko požičalo na trhu mimo eurozóny v druhej polovici februára, keď agentúra ARDAL predala českým investorom cenné papiere za 12,5 mld. českých korún (CZK), čo je zhruba 500 mil. eur. Tento dlhopis je splatný v septembri 2015 a jeho sadzba je naviazaná na 6-mesačný PRIBOR, od ktorého je navýšená o 1,5 % p.a.

Nasledovala emisia dlhopisov na švajčiarskom trhu v druhej polovici marca. Pri tejto emisii Slovensko upísalo bondy za 425 mil. švajčiarskych frankov (CHF), čo je v prepočte vyše 350 mil. eur. Investori pritom ocenili emisiu podľa ARDAL-u oproti dlhopisom krajín strednej a východnej Európy prítomným na sekundárnom švajčiarskom trhu veľmi dobre. Cena šesťročnej tranže emisie bola na úrovni o 1,45 % p.a. vyššej voči porovnávacej báze, čo predstavuje celkový výnos 2,11 % p.a. a desaťročná tranža dosiahla celkový výnos 2,798 % p.a., čo je 1,65 % p.a. nad úrovňou porovnávacej sadzby.

Vzhľadom na nestabilitu finančného sektora v rámci eurozóny však tieto tri zahraničné emisie nemusia byť posledné. „V diverzifikácii zahraničného zadlženia Slovenska plánujeme okrem už úspešnej emisie v Českej republike a Švajčiarsku pokračovať a postupne máme záujem dlhopisy umiestniť aj na ďalších významných trhoch,“ uviedol ešte pred emisiou bondov v zámorí poradca ministra financií Radko Kuruc.

(1 EUR = 1,2961 USD)

(1 EUR = 1,2013 CHF)

(1 EUR = 25,162 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy