Európska komisia navrhuje nové predpisy o zdaňovaní poukazov

V rámci navrhnutých nových predpisov, ktoré by mali nadobudnúť účinnosť od začiatku roku 2015, chce Európska komisia jasne vymedziť rôzne kategórie poukazov, ako aj ich zdanenie.

Európska komisia (EK) navrhla aktualizovať predpisy Európskej únie v oblasti dane z pridanej hodnoty (DPH) tak, aby zaistila jednotné zdanenie všetkých typov poukazov vo všetkých členských štátoch. Trh s poukazmi v únii dosahuje podľa komisie hodnotu viac než 52 miliárd eur ročne. Predplatené telekomunikačné poukazy pritom predstavujú takmer 70 % tohto trhu, pričom za nimi nasledujú darčekové poukazy a poukazy na zľavy.

„Rozdiely vo vnútroštátnych predpisoch o zdaňovaní poukazov však spôsobujú závažné nedostatky fungovania trhu. Namiesto toho, aby mohli spoločnosti skutočne využívať výhody jednotného trhu, čelia problémom dvojitého zdanenia a ťažkostiam pri rozširovaní svojej obchodnej činnosti cez hranice,“ informuje Zastúpenie EK na Slovensku.

V rámci navrhnutých nových predpisov chce komisia jasne vymedziť rôzne kategórie poukazov, ako aj ich zdanenie. „V celej Európe sa tak umožní jednotné zaobchádzanie s transakciami zahŕňajúcimi poukazy. Návrh obsahuje ustanovenia, na základe ktorých sa poukazy vymedzujú na účely DPH a podľa ktorých sa stanovuje, kedy je splatná DPH z poukazov (t. j. na mieste predaja alebo pri uplatnení poukazu),“ informuje komisia. Návrh EK takisto zahŕňa napríklad aj predpisy týkajúce sa poukazov, ktoré prechádzajú distribučným reťazcom a všeobecnejších platobných prostriedkov. Nové predpisy by mali nadobudnúť účinnosť 1. januára 2015.

Európska komisia v rámci nových predpisov navrhuje harmonizovať vymedzenie poukazov na účely DPH, ako aj moment zdanenia transakcií zahŕňajúcich poukazy, aby predišla nesúladu, ktorý vedie k dvojitému zdaneniu alebo dvojitému nezdaneniu. „Čas zdanenia sa určí podľa povahy poukazu, vďaka čomu sa objasní, či sa má daň vybrať pri predaji poukazu alebo pri jeho uplatnení na kúpu tovaru a služieb,“ uvádza komisia.

Súvisiace články

Aktuálne správy