Európsky parlament schválil nižšie ceny roamingu

V snahe priblížiť roamingové ceny tým národným zakomponoval Európsky parlament do nových pravidiel aj možnosť, podľa ktorej budú môcť od prvého júla tohto roku virtuálni operátori, ktorí nedisponujú vlastnými sieťami, využívať siete ostatných operátorov za regulované veľkoobchodné ceny s cieľom poskytovať roamingové služby.

Európania budú od júla tohto roku pri ceste do zahraničia volať, posielať textové správy a surfovať na svojich mobilných telefónoch lacnejšie. Európsky parlament totiž vo štvrtok schválil nové pravidlá, ktoré znižujú roamingové ceny, keď za návrh hlasovalo 578 poslancov. Navyše od roku 2014 si zákazníci budú môcť vybrať samostatný roamingový program od iného operátora, než u ktorého sú zaviazaní, pričom táto zmena bude bezplatná a klientom zostane aj ich vlastné telefónne číslo. Operátor v ich domovskej krajine ich bude taktiež povinný o tejto možnosti informovať.

V snahe priblížiť roamingové ceny tým národným zakomponoval parlament do nových pravidiel aj možnosť, podľa ktorej budú môcť od prvého júla tohto roku virtuálni operátori, ktorí nedisponujú vlastnými sieťami, za účelom poskytovania roamingových služieb využívať siete ostatných operátorov za regulované veľkoobchodné ceny. Europoslanci si od tohto kroku sľubujú zvýšenie konkurencie na roamingovom trhu.

„Používanie zariadení mobilnej komunikácie v zahraničí je naďalej drahé. Počas letných prázdnin budú mať naši občania možnosť využiť výhodnejšie tarify. Parlamentu sa podarilo presadiť nižšie ceny za roamingové hovory a dátový roaming. Navyše, od júla 2014 si budú môcť zákazníci vybrať iného poskytovateľa roamingových služieb, než je ich národný operátor. Nové pravidlá tiež napomôžu otvoreniu trhu pre nových záujemcov, a tak zvýšia konkurenciu,“ uviedla parlamentná spravodajkyňa návrhu, poslankyňa Angelika Niebler z Európskej ľudovej strany (EPP).

Maloobchodná cena za minútu hovoru zo zahraničia sa od prvého júla 2012 zníži z terajších 0,35 eura na 0,29 eura. Prijať hovor v cudzine vyjde spotrebiteľa na maximálne 0,08 eura oproti súčasným 0,11 eura a SMS správa zlacnie od júla tohto roku z 0,11 eura na 0,09 eura. EÚ začne prvýkrát regulovať aj ceny za internet v mobile, keď cena za jeden megabajt (MB) dát presurfovaných v zahraničí nebude môcť prekročiť 0,70 eura.

Brusel bude v znižovaní roamigových cien pokračovať aj nasledujúcich dvoch rokoch, pričom v roku 2014 klesne cena za minútu hovoru zo zahraničia na 0,19 eura, minúta prijatého hovoru bude stáť maximálne 0,05 eura, SMS správa 0,06 eura a megabajt dát 0,20 eura.

Upozornenia zabraňujúce príliš vysokým faktúram počas pobytu v zahraničí sa podľa nových pravidiel rozšíria aj na osoby, ktoré vycestujú mimo EÚ. Od júla tak budú občania automaticky informovaní, ak sa poplatky za nimi využité roamingové služby priblížia v danom mesiaci k sume 50 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Služba bude poskytovaná za predpokladu, že s ňou bude zahraničná sieť kompatibilná.

Nové pravidlá musí ešte v júni tohto roku schváliť Rada EÚ, zložená z ministrov členských štátov. Následne budú priamo záväzné pre všetky členské štáty. Európska komisia zhodnotí fungovanie nových pravidiel do 30. júna 2016.

Agentúra SITA vydá k správe tabuľku.

Súvisiace články

Aktuálne správy