Nezamestnanosť v Grécku je na novom rekorde

Atény 10. mája (TASR) – Grécka nezamestnanosť dosiahla vo februári nový rekord. Tento fakt len podčiarkuje situáciu v ekonomike, ktorá trpí spornými opatreniami naordinovanými Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom.
Viac než jeden z piatich Grékov a jeden z dvoch mladých Grékov sú bez práce, ukázala správa gréckeho štatistického úradu ELSTAT. Miera nezamestnanosti vzrástla vo februári na rekordných 21,7 % z januárových 21,3 %. Miera nezamestnanosti mladých ľudí vo veku od 15 do 24 rokov dosiahla 54 %.
Bez práce je 1,1 milióna Grékov, čo je o 42 % viac ako vo februári 2011. Počet zamestnaných medziročne klesol o 8 % na rekordné minimum 3,87 milióna.
Nezamestnanosť je najvyššia v najväčších mestských centrách, predovšetkým v Aténach, kde sa aj vo víkendových voľbách darilo ľavicovej strane SYRIZA, ktorá odmieta medzinárodnú finančnú pomoc.
Predpokladá sa, že pokles gréckej ekonomiky v období od roku 2008 do konca roka 2012 dosiahne až 20 %, pričom zmizne 550.000 pracovných miest, čo znamená najdlhšiu a najhlbšiu recesiu od skončenia druhej svetovej vojny.
Rozpočtové škrty, ktoré sú podmienkou medzinárodnej pomoci, spôsobili vlnu bankrotov firiem. Finančná pomoc, ktorú krajina dostáva od roku 2010, však Atény zachránila pred neriadeným bankrotom.

Súvisiace články

Aktuálne správy