Rast čínskeho zahraničného obchodu sa v apríli nečakane prudko spomalil

Peking 10. mája (TASR) – Rast čínskeho zahraničného obchodu sa v apríli neočakávane prudko zabrzdil. Celková hodnota dovozu a vývozu podľa údajov čínskeho colného úradu medziročne vzrástla len o 2,7 % na 308 miliárd USD (237,8 miliardy eur). Pre porovnanie v marci ešte dosiahlo tempo rastu 7,1 %.
Európska dlhová kríza a slabý rast svetovej ekonomiky utlmili dopyt po čínskych tovaroch. Export sa v apríli medziročne zvýšil len o 4,9 % na 163,3 miliardy USD. Dovoz takmer stagnoval, keď vzrástol len o 0,3 % na 144,8 miliardy eur. To spôsobuje obavy, že Peking nerobí dostatok na podporu domáceho dopytu.
Prebytok čínskej obchodnej bilancie dosiahol v apríli 18,4 miliardy USD. Pre porovnanie v marci prebytok predstavoval 5,35 miliardy USD a vo februári Čína zaznamenala deficit obchodnej bilancie na úrovni 31,5 miliardy USD.
Čínsky minister obchodu Čchen Te-ming uviedol, že zahraničný obchod krajiny bude tento rok vyrovnanejší ako vlani. Za prvé štyri mesiace export medziročne vyskočil o 6,9 % a import o 5,1 %.
"Ak eurozóna upadne do hlbokej recesie, čo tiež spomalí rast USA, bude to mať negatívny vplyv na rast čínskeho vývozu," uviedli ekonómovia spoločnosti ANZ Li-kang Liou a Chao Čou.

Súvisiace články

Aktuálne správy