Kurz eura mierne vzrástol, ale zostáva pod 1,30 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 10. mája (TASR) – Spoločná európska mena sa dnes v rannom obchodovaní síce mierne zotavila, ale jej kurz zostal pod úrovňou 1,30 USD/EUR.
Politický chaos v Aténach, problémy španielskych bánk a spomalenie čínskej ekonomiky sú faktory, ktoré aktuálne zhoršujú náladu na trhoch. Kurz eura po 8-dňovom poklese dnes ráno dočasne vzrástol až na 1,2957 USD/EUR, keď obchodovanie odštartoval na úrovni 1,2929 USD/EUR. Experti sú však skeptickí ohľadom udržania týchto ziskov a počítajú s ďalším oslabovaním spoločnej meny.
Okrem obáv, že Grécko opustí eurozónu, sa v centre pozornosti trhov nachádza snaha Madridu o pomoc svojmu bankovému sektoru. Rizikové prirážky na španielske a talianske dlhopisy, čo je v súčasnosti hlavný indikátor prehlbovania alebo ustupovania dlhovej krízy, opäť prudko rastú.
Okrem toho sa trh obáva aj spomalenia globálnej ekonomiky. Údaje z Číny o vývoji zahraničného obchodu v apríli signalizujú ochladenie druhej najväčšej ekonomiky. Exportné krajiny sa spoliehajú na odbyt na čínskom trhu, preto takmer stagnácia čínskeho importu vyvoláva veľké obavy.

Súvisiace články

Aktuálne správy