EÚ by si mala pripraviť plán B pre prípad, že Grécko odíde z eurozóny

Brusel 9. mája (TASR) – Európa by si mala pripraviť plán B pre prípad odchodu niektorej krajiny z eurozóny. Uviedol to dnes bývalý nemecký minister financií Peer Steinbrück v rozhovore pre nemeckú televíziu.
Na otázku, čo si myslí o budúcnosti Grécka, kde vo víkendových voľbách zvíťazili strany, ktoré sú proti úsporným opatreniam, vyhlásil, že ak by mal politickú zodpovednosť, pripravil by plán B pre prípad, že európsku menovú úniu by niektorý z členov opustil.
To podľa neho znamená vytvoriť si finančné rezervy, aby ostatné štáty nestiahol "vír" šírenia dlhovej krízy.
Steinbrück je popredným členom sociálno-demokratickej strany SPD a je považovaný za jedného z hlavných súperov kancelárky Angely Merkelovej v budúcoročných federálnych voľbách. V rokoch 2005 a 2009 zastával funkciu ministra financií.
Grécku hrozia ďalšie predčasné voľby, keďže nedeľné (6. 5.) hlasovanie neprinieslo jasného víťaza, ktorý by bol schopný zostaviť vládu. Doterajšie proeurópske vládne strany, ktoré presadzovali reformy a zavádzanie úsporných opatrení, vo voľbách stratili parlamentnú väčšinu.
Grécky prezident Karolos Papulias v utorok (8. 5.) poveril lídra Zjednotenej radikálnej ľavice (SYRIZA) Alexisa Tsiprasa, aby sa pokúsil zostaviť vládu. SYRIZA je ale proti reštriktívnym vládnym opatreniam, ktoré sú podľa mnohých vinné za prehlbovanie ekonomických problémov v Grécku.
Grécky parlament musí už na júnovom zasadnutí schváliť nové škrty vo výdavkoch štátu, aby krajina dostala ďalších 11,5 miliardy eur z úveru a vyhla sa bankrotu. Povolebná patová situácia tak vyvoláva pochybnosti o tom, či Grécko stihne schváliť všetky potrebné opatrenia skôr, ako mu dôjdu peniaze na chod štátu.

Súvisiace články

Aktuálne správy