Projekt internetizácie obcí zrejme príde o väčšinu financií

Z projektu na internetizáciu bielych miest chce vláda na podporu riešenia nezamestnanosti mladých ľudí presunúť až 100 mil. eur. Slovensko má pritom na tento cieľ k dispozícii prostriedky len vo výške 113 mil. eur.

Projekt zavádzania vysokorýchlostného internetu do odľahlých obcí, ktoré sú pre telekomunikačných operátorov finančne neatraktívne (tzv. biele miesta), príde zrejme o väčšinu finančných prostriedkov, ktoré sú preňho vyčlenené v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS). Vládny kabinet totiž v návrhu na realokáciu finančných prostriedkov na podporu riešenia nezamestnanosti mladých ľudí a zintenzívnenie podpory malých a stredných podnikov navrhuje presunúť z OPIS-u do Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast 120 mil. eur. Priamo z projektu na internetizáciu bielych miest chce vláda presunúť až 100 mil. eur. Slovensko má pritom na tento cieľ k dispozícii prostriedky len vo výške 113 mil. eur.

V prípade, ak vláda schváli realokáciu prostriedkov v tejto podobe, Národná agentúra pre sieťové a informačné služby (NASES), ktorá je za projekt zodpovedná, nebude mať dostatok prostriedkov na to, aby pokryla vysokorýchlostným internetom plánovaných 667 obcí z celkového počtu 729 obcí označených ako biele miesta. Cieľom Európskej únie je pritom do roku 2020 zabezpečiť pre všetkých obyvateľov únie prístup k vysokorýchlostnému internetu. Vládny kabinet rokovanie o presune financií v stredu prerušil, no podľa hovorcu ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Martina Kóňu by sa mal kabinet k tomuto materiálu vrátiť budúci týždeň v stredu. Schválený návrh vláda následne zašle na odobrenie Európskej komisii.

Súvisiace články

Aktuálne správy