Výnosy 10-ročných španielskych dlhopisov prekročili 6 %

Madrid/Rím 9. mája (TASR) – Situácia na španielskom a talianskom dlhopisovom trhu sa opäť zhoršila. Výnosy referenčných 10-ročných španielskych štátnych dlhopisov dnes po prvý raz od polovice apríla prekročili 6-% hranicu. Pod tlakom sú aj talianske dlhopisy. Hlavnými príčinami sú nejasná politická situácia v Grécku a narastajúce problémy španielskych bánk. Zdá sa každým dňom pravdepodobnejšie, že Španielsko bude musieť nakoniec pomôcť domácim bankám, ktoré bojujú s dôsledkami spľasnutia realitnej bubliny v roku 2008.
Výnosy španielskych dlhopisov dnes predpoludním na sekundárnom trhu vzrástli na 6,02 %. Riziková prirážka voči nemeckým dlhopisom s rovnakou dobou splatnosti už predstavuje takmer 4,5 percentuálneho bodu, čo je najviac od konca novembra 2011. Na tejto úrovni teda bola riziková prirážka predtým, než Európska centrálna banka (ECB) napumpovala okolo 1 bilióna eur prostredníctvom trojročných úverov, čo dočasne upokojilo trhy.
Situácia sa výrazne zhoršila aj na talianskom dlhopisovom trhu, aj keď úročenie talianskych dlhopisov nedosahuje výnosy španielskych. Výnosy 10-ročných talianskych dlhopisov sa aktuálne pohybujú okolo 5,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy