Analytici: Pôžička 15 miliárd eur Maďarsku od MMF bude stačiť

Budapešť 9. mája (TASR) – Maďarskí a zahraniční analytici predpovedajú, že Medzinárodný menový fond (MMF) schváli Maďarsku úverový rámec v hodnote 15 miliárd eur. Píše o tom dnešné vydanie maďarského denníka Magyar Hírlap, podľa ktorého z vládnych vyhlásení vyplýva, že kabinet by chcel takýto pohotovostný finančný balík na tri roky.
Podľa analytika ING Bank Dávida Németha, kým vláda Ferenca Gyurcsánya v roku 2008 dostala od MMF úverový balík 20 miliárd eur, z ktorého dosť rýchlo čerpali významnú sumu, teraz sa zdá dostatočným úver v hodnote 15 miliárd eur.
Németh sa domnieva, že k dohode medzi Maďarskom a MMF dôjde na jeseň. Podľa jeho názoru Maďarsko je kvôli vysokej zadlženosti štátu mimoriadne zraniteľné. Prvoradou úlohou je znížiť úrok zo štátnych dlhopisov pod 6 %, alebo by bolo potrebné dosiahnuť zvýšenie hospodárskeho rastu na 3 až 4 %, dodal analytik ING Bank.
Analytik Portfolio.hu István Madár sa tiež domnieva, že úverový rámec 15 miliárd eur bude dostatočný, je však potrebné čo najskôr dosiahnuť dohodu s MMF, pretože investori sú netrpezliví, čo môže mať negatívne následky na finančný trh.
Maďarsko by potrebovalo dohodnúť s MMF pohotovostný finančný balík v hodnote zhruba 15 miliárd eur na tri roky. Vyhlásil to v pondelok 7. mája v maďarskej verejnoprávnej televízii štátny tajomník riadiaci úrad vlády Mihály Varga.
Podľa jeho slov začiatok rokovaní mešká, pretože MMF musí konzultovať s Európskou komisiou podmienky o rokovaní. "Maďarsko je pripravené začať rokovať už aj zajtra a dúfa, že teraz sa začne podstatne rýchlejšia fáza," dodal.
Rokovania Maďarska s MMF o úverovom rámci sa budú môcť začať až po tom, čo maďarský parlament upraví kritizované zákony. Uviedol to minulú stredu (2.5.) maďarský minister bez kresla zodpovedný za vzťahy s finančnými organizáciami Tamás Fellegi.
Maďarsko musí splniť svoje záväzky týkajúce sa úpravy desiatky zákonov. Termín síce nie je stanovený, ale Európska komisia rozhodla, že kým upravené zákony nevstúpia do platnosti, zatiaľ sa rokovania nezačnú, konštatoval Fellegi.
MMF koncom apríla oznámil, že je pripravený začať rokovať s Maďarskom v prípade, že budú splnené požiadavky týkajúce sa zabezpečenia nezávislosti Maďarskej národnej banky.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach) pop

Súvisiace články

Aktuálne správy