Štatistici znížili februárový prebytok zahraničného obchodu

Zahraničný obchod Slovenska skončil v druhom mesiaci podľa spresnených údajov s aktívnym saldom 341,2 mil. eur pri medziročnom náraste o o 163,7 mil. eur

Štatistický úrad mierne skresal februárový prebytok zahranično-obchodnej bilancie, a to o 6,5 mil. eur. Kým podľa predbežných údajov skončil zahraničný obchod v prebytku 347,7 mil. eur, upravený údaj hovorí už o aktívnom salde v sume 341,2 mil. eur. V medziročnom porovnaní je to však podľa úradu zvýšenie o 163,7 mil. eur.

Za január a február to bolo plusových 646,8 mil. eur, pričom pôvodne Štatistický úrad SR informoval o prebytku v sume 611,6 mil. eur. Čiže to predstavuje korekciu v údaji zahranično-obchodnej činnosti o 35,2 mil. eur. Prebytok za prvé dva mesiace tohto roka je však medziročne vyšší o 229,7 mil. eur.

Celkovo sa zo Slovenska za prvé dva mesiace vyviezol tovar za 9,156 mld. eur pri medziročnom náraste o 8,5 %. Z tovarového hľadiska najviac vzrástol vývoz osobných automobilov a iných motorových vozidiel konštruovaných hlavne na prepravu osôb, a to o 100,6 mil. eur. Najviac klesol vývoz nerafinovanej medi o 46,6 mil. eur.

Do Slovenskej republiky sa doviezol tovar v prvých dvoch mesiacoch za 8,509 mld. eur pri medziročnom raste o 6 %. Z tovarového hľadiska najviac vzrástol dovoz častí, súčastí a príslušenstva motorových vozidiel o 96,8 mil. eur. Najviac klesol dovoz častí a súčastí vhodných pre vysielacie prístroje pre rádiotelefóniu, rozhlasové a televízne vysielanie o 153,1 mil. eur.

Agentúra SITA vydá k správe tabuľku.

Súvisiace články

Aktuálne správy