EK obvinila Slovak Telekom zo zneužívania postavenia

Slovak Telekom podľa EK pravdepodobne odmietla poskytnúť konkurentom prístup do svojich sietí a veľkoobchodným službám a účtovala im neférové ceny. Slovenský operátor so zisteniami komisie dôrazne nesúhlasí.

Správa „TELEKOM: EK obvinila Slovak Telekom zo zneužívania postavenia“ rozšírená o reakciu spoločnosti Slovak Telekom.

BRUSEL, BRATISLAVA 8. mája (SITA, Reuters) – Európska komisia (EK) obvinila Slovak Telekom a jej materskú firmu Deutsche Telekom AG zo zneužívania dominantného postavenia na trhu širokopásmového pripojenia na internet v SR. Slovak Telekom podľa EK pravdepodobne odmietla poskytnúť konkurentom prístup do svojich sietí a k svojim veľkoobchodným službám. Spoločnosť tiež konkurentom účtovala neférové veľkoobchodné ceny, uvádza EK. „Alternatívni prevádzkovatelia mali nezmyselné a zaťažujúce technické a obchodné podmienky diktované spoločnosťou Slovak Telekom,“ uvádza sa v stanovisku EK.

Slovak Telekom dôrazne nesúhlasí s predbežnými zisteniami EK. „Slovenský trh pre širokopásmové služby je plne rozvinutý. Slovensko má jedny z najnižších cien širokopásmových služieb v rámci krajín OECD a tieto ceny neustále klesajú,“ uviedol v reakcii na informáciu EK hovorca spoločnosti Martin Vidan. Firma podľa neho svoje obchodné činnosti vykonáva plne v súlade s pravidlami hospodárskej súťaže EÚ a je pripravená preukázať, že tieto pravidlá neporušil. „Slovenské súdy v minulosti opakovane rozhodli v prospech Slovak Telekomu v rôznych prípadoch údajného porušenia zákona o ochrane hospodárskej súťaže. Spoločnosť konala v súlade so svojimi regulačnými povinnosťami a otvorila svoju metalickú sieť alternatívnym poskytovateľom. Podmienky prístupu Slovak Telekomu sú spravodlivé a nediskriminačné,“ vyhlásil Vidan.

Podľa Slovak Telekomu, úroveň súťaže založenej na infraštruktúre je jasným znakom, že regulačný zásah zameraný na veľkoobchodný prístup nevedie nevyhnutne k lepším trhovým výsledkom. Súťaž a možnosť výberu pre spotrebiteľa na slovenskom trhu svedčia o opaku. Alternatívni operátori predstavujú skoro 60 % trhu a spoliehajú sa na svoje vlastné siete, založené na celej palete technológií, vrátane optických, káblových a mobilných sietí. „Slovak Telekom nechápe, prečo sa EK snaží zasahovať do trhu s jedným z najvyšších podielov využitia optických sietí v Európe a prečo nezohľadňuje tlak konkurencie ponúk mobilných služieb. Zdá sa, že komisia zvolila zastaraný prístup a neberie do úvahy fakt, že trh širokopásmového pripojenia na internet na Slovensku je jedným z najdynamickejších a najkonkurenčnejších trhov v Európe,“ dodal Vidan.

Deutsche Telekom, ktorá vlastní v spoločnosti Slovak Telekom 51-percentný podiel, môže byť zodpovedná za správanie svojej dcéry, tvrdí ďalej EK. Adresovanie námietky materskej firme je však podľa Vidana v rozpore s prístupom, ktorý EK prijala vo svojich predchádzajúcich konaniach, osobitne v konaní vzťahujúcom sa na Telekomunikacja Polska (dcéra France Telecom).

Slovak Telekom a Deutsche Telekom majú teraz tri mesiace, aby na obvinenie reagovali. „Slovak Telekom a jeho právny zástupca sa začnú podrobne oboznamovať s obsahom vyhlásenia o námietkach hneď, ako im bude doručené. V zmysle postupu, ktorý sa uplatňuje v rámci práva EÚ o ochrane hospodárskej súťaže, má Slovak Telekom možnosť písomne reagovať na vyhlásenie o námietkach a požiadať o ústne vypočutie,“ uzavrel Vidan.

Slovak Telekom, a.s., je súčasťou nadnárodnej skupiny firiem Deutsche Telekom Group. Skupinu ST tvoria materská spoločnosť Slovak Telekom, a.s. a jej dcérske spoločnosti PosAm, s.r.o., Telekom Sec, s.r.o., Zoznam, s.r.o. a Zoznam Mobile, s.r.o. Majoritným akcionárom ST je spoločnosť Deutsche Telekom AG s podielom 51 % akcií. Ministerstvo hospodárstva SR vlastní 34 % akcií a Fond národného majetku SR 15 % akcií.

Súvisiace články

Aktuálne správy