Ekonomický rast nemôže byť samoúčelný a na úkor budúcnosti

Brusel 8. mája (TASR) – Predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) a bývalý slovenský eurokomisár Ján Figeľ, ktorý sa v Bruseli zúčastňuje na príprave nového manifestu Európskej ľudovej strany (EĽS) pre budúce desaťročie, uviedol, že rétorika európskej ľavice a pravice ohľadom východísk zo súčasnej ekonomickej krízy je neraz podobná, rozdiely sú však v princípoch.
Po víťazstve Francoisa Hollanda vo francúzskych prezidentských voľbách sa oveľa intenzívnejšie skloňujú výrazy ako podpora rastu, tvorba nových pracovných miest a udržateľnosť hospodárskych systémov. Túto terminológiu však nepoužívajú len ľavicoví, socialistickí alebo sociálnodemokratickí politici. Je bežnou výbavou aj politikov z konzervatívnych pravicových strán, ktorí tiež volajú po tvorbe pracovných miest a podpore pre hospodársky rast. Ale zároveň si stoja za politikou rozpočtovej zodpovednosti.
"Tá rétorika je podobná, ale dôraz alebo poradie je iné. Pretože vyvolávať rast zadlžovaním je neprijateľné. To je chorý rast, rakovinový, neudržateľný a nezodpovedný voči krátkodobým a aj voči dlhodobým cieľom. Takto postupovali niektoré vlády v južných krajinách EÚ a dnes majú veľké problémy," zhodnotil Figeľ v rozhovore pre TASR rozdielnosť politických prístupov medzi európskou ľavicou a pravicou.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová v reakcii na zmenu na poste francúzskeho prezidenta v pondelok (7.5) uviedla, že je ochotná rokovať s Hollandom o fiškálnej dohode a o jeho pohľade na ekonomiku, ale upozornila, že nemieni nič meniť na sprísnení rozpočtovej disciplíny. Podľa Figeľa to znamená striedme hospodárenie. A to je zárukou skôr zabezpečovania ekonomického rozvoja ako samotného rastu.
"Lebo ani rast nemôže byť samoúčelný. Rast pre rast. Zisk pre zisk. To ako keby sa nebral do úvahy sociálny rozmer ekonomiky," upozornil Figeľ. A dodal, že v optike kresťanskodemokratickej politiky, kam patrí aj Merkelová, je človek v centre záujmu. Človek, ktorému má pomáhať spoločnosť a štát so svojou politikou, s nástrojmi a opatreniami, ktoré vytvoria prostredie pre zamestnanosť a rozvoj, zabezpečia dôchodky a tiež udržateľnosť systémov v oblasti vzdelávania a zdravia.
"Toto sa dá, ale, ako opakujem to isté, čo hovorí Merkelová alebo iní politici, že nie na úkor budúcnosti," uviedol bývalý slovenský eurokomisár.
Figeľ dodal, že ak Nemecko chce byť príkladom, tak nemecký príklad je inšpirovaný kresťanskodemokratickou politikou a usiluje o výraznejší, dlhodobejší a zdravý rast zamestnanosti, na ktorý nadväzuje aj rast ekonomiky, a nie naopak. Pretože zamestnanosť je jednou z najlepších sociálnych politík.
"A preto EÚ by mala napomáhať zdravým trendom, ktoré ako keby na dve koľajnice kladú úspory, striedmosť v investíciách, efektívnosť, lepšie využitie zdrojov a na druhej podporujú inovatívny rast, pričom na prvom mieste je rozvoj zamestnanosti a s tým súvisiaci rozvoj ekonomiky," povedal Figeľ.
Podstatou pripravovaného politického manifestu z dielne EĽS s názvom "Za čím stojíme" v ekonomickej oblasti je podľa slovenského pravicového politika zdravá podpora zamestnanosti a udržateľného hospodárskeho rastu, čo je však vnímané v súčinnosti s fiškálnou a rozpočtovou konsolidáciou, bez ktorej nie je kožné vyriešiť deficity a zadlženosť v jednotlivých členských krajinách EÚ.

Upozornenie: TASR vydá k správe zvukový záznam a videozáznam

Súvisiace články

Aktuálne správy