Cena emisných povoleniek EUA poklesla v apríli o 9 %

Priemerná cena emisných kvót typu EUA poklesla v apríli medzimesačne o 9 % a v medziročnom porovnaní až o 57 %.

Priemerná cena emisných kvót typu EUA poklesla aj v štvrtom tohtoročnom mesiaci. Priemerná cena emisných kvót tohto typu sa v apríli podľa údajov Ministerstva financií SR znížila medzimesačne o 9 % na 6,9426 eur za tonu. V porovnaní s aprílom 2011 cena povoleniek poklesla až o 57 %.

Ceny emisií v apríli klesli podľa obchodníka s emisiami a analytika spoločnosti Virtuse Energy Milana Hudaka na historicky najnižšie úrovne, pričom tento pokles spôsobila kombinácia niekoľkých faktorov. Hneď v úvode apríla Európska komisia zverejnila predbežné minuloročné údaje o emisiách CO2 v rámci systému EÚ na obchodovanie s emisiami. „Tie na prekvapenie viacerých analytikov poklesli až o 2,5 %, na čo emisné trhy reagovali prudkým prepadom,“ uvádza Hudak.

Rovnako podľa analytika Virtuse Energy pomerne teplé aprílové počasie v Európe spolu s výrazným poklesom cien energetických komodít sprevádzané obavami z pokračovania dlhovej krízy v eurozóne obmedzovali rastový potenciál emisií. „Keďže ponuka výrazne prevyšuje dopyt, ktorý sa v dôsledku spomaleného ekonomického rastu v EÚ znižuje, ceny klesajú na úrovne, ktoré prestávajú byť motivujúcim faktorom pre investovanie do technológii redukujúcich CO2,“ konštatuje Hudak.

Priemerná cena emisných kvót typu EUA v minulom roku v období od februára do mája v medzimesačnom porovnaní rástla, avšak v druhom polroku klesala každý mesiac. Tento trend sa zastavil vo februári tohto roka, keď priemerná cena emisných kvót typu EUA vzrástla medzimesačne o 22,6 %. V ďalších dvoch mesiacoch, teda v marci a v apríli, však už priemerná cena povoleniek opäť klesala.

Ministerstvo financií zverejňuje priemerné ceny emisných povoleniek EUA na burze BlueNext pravidelne, a to na účely výpočtu základu dane z emisných kvót. Priemerná cena povoleniek je vypočítaná ako jednoduchý aritmetický priemer cien posledného uskutočneného obchodu v dni na burze.

Zavedenie dane z emisných kvót presadilo ministerstvo financií v závere roka 2010, a to s cieľom získať do štátneho rozpočtu prostriedky, ktoré by aspoň sčasti vykryli stratu spôsobenú bývalou vládou Roberta Fica. Tá totiž podľa bývalého ministra financií Ivana Mikloša nekonala pri prideľovaní emisných kvót v roku 2007 v súlade s verejným záujmom, ale v záujme firiem. Predmetom dane sú zapísané emisné kvóty v rokoch 2011 a 2012, pričom výnosy firiem z predaja emisných kvót sú zdanené 80-percentnou sadzbou dane.

Rezort financií však už pre zavedenie tejto dane komunikuje s Európskou komisiou, ktorá prezentovala pochybnosti o súlade zdanenia emisných kvót s jednou z európskych smerníc. Daňou z emisných kvót sa pritom zaoberá aj Ústavný súd SR. Návrh na začatie konania o súlade tejto dane s ústavou podalo vlani 37 poslancov Národnej rady SR a súd 23. novembra rozhodol o prijatí tohto návrhu na ďalšie konanie. Proti emisnej dani sa v úvode tohto roka postavili aj niektorí podnikatelia, ktorí požadujú túto daň zrušiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy