Plány Smeru-SD v boji s nezamestnanosťou výrazne nepomôžu, hodnotí Trenkwalder

Bratislava 7. mája (TASR) – Plány vládnuceho Smeru-SD, spísané v programe vlády pri boji s nezamestnanosťou, výrazne nepomôžu. Takto hodnotí Programové vyhlásenie vlády SR personálna spoločnosť Trenkwalder.
"Programové vyhlásenie, rovnako ako aj volebný program Smeru-SD, je vo veľkej miere založené na regulácii, zvyšovaní daní a nákladov zamestnávateľov," konštatuje šéf spoločnosti Luboš Sirota. Tieto kroky tak podľa neho nebudú smerovať k znižovaniu nezamestnanosti.
Negatívne hodnotí aj fakt, že do finálneho programu sa dostalo opätovné zavedenie núteného rozširovania platnosti kolektívnych zmlúv, ktoré volebný program neobsahoval. Extenziu zmlúv zaviedol Smer prvýkrát koncom roka 2009.
Vtedy sa mohli kolektívne zmluvy vyššieho stupňa rozšíriť na všetkých zamestnávateľov v rovnakom odvetví, a to aj vtedy, keď sa niektorí z nich nezúčastnili na rokovaniach a nie sú ani členmi zamestnávateľskej organizácie, ktorá zmluvu vyjednala. Túto povinnosť následne stredopravá koalícia takmer presne o rok zrušila.

Súvisiace články

Aktuálne správy