Španielsko v "extrémnej situácii" možno pomôže bankám

Madrid 7. mája (TASR) – Španielsko možno použije verejné financie na záchranu bánk, ale len v "extrémnej situácii". Vyhlásil dnes v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Onda Cero premiér Mariano Rajoy.
Vláda v Madride sa chystá v piatok (11.5.) schváliť nariadenie, ktoré zabezpečí, aby mali banky v krátkom čase dostatok kapitálových rezerv.
Finančné ústavy v Španielsku totiž zápasia s veľkými stratami z hypotekárneho trhu, ktorý bol celú dekádu motorom rastu ekonomiky. Ale po vypuknutí svetovej finančnej a neskôr aj hospodárskej krízy v roku 2008, praskla aj realitná bublina v štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny, čo tvrdo zasiahlo banky, ktoré pomáhali financovať výstavbu.
Španielsko sa v 1. štvrťroku 2012 prepadlo do recesie, druhej od nedávnej globálnej krízy. Okrem toho, miera nezamestnanosti v krajine už prekročila 24 % a je najvyššia v celej Európskej únii, čo ešte komplikuje situácia na hypotekárnom trhu.
Vláda v Madride oznámila, že má v pláne oddeliť takzvané toxické aktíva bánk a presunúť ich do likvidačných firiem, ktoré ich ohodnotia a rozpredajú.
Práve obavy z krachu španielskych bánk, ktoré sú zaťažené nesplácanými úvermi, sú jedným z hlavných dôvodov rastu výnosov zo španielskych dlhopisov. Investori majú strach, že Madrid je ďalším kandidátom na záchranný úver.

Súvisiace články

Aktuálne správy