Výsledky volieb v Európe prispeli k stlačeniu ceny WTI pod 97 USD/barel

Singapur 7. mája (TASR) – Cena americkej ropy dnes klesla pod 97 USD za barel (159 litrov), čo za ostatné tri obchodovacie dni znamená pokles o približne 8 %. Dôvodom prepadu je spomalenie rastu tvorby pracovných miest v USA a obavy trhov, že po víkendových voľbách v Európe sa dlhová kríza na kontinente môže ešte skomplikovať.
Tvorba pracovných miest v USA sa v apríli spomalila už druhý mesiac po sebe, keď minulý mesiac vytvorili zamestnávatelia len 115.000 pracovných pozícií. Analytici pritom počítali s vytvorením zhruba 165.000 pracovných miest. Washington v minulom týždni trhy nepodporil ani oznámením o zvýšení ropných zásob za predchádzajúci týždeň.
Obavy trhov z ďalšieho dopytu po rope sa ešte viac zvýšili po víkendových voľbách v Grécku a vo Francúzsku. V Grécku koaličné strany podporujúce tvrdý úsporný program stanovený medzinárodnými veriteľmi utrpeli v parlamentných voľbách porážku a vo Francúzsku prezidentské voľby vyhral socialista Francois Hollande, ktorý svojim voličom sľúbil, že zvýši výdavky s cieľom podporiť hospodársky rast.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júni klesla v dopoludňajších hodinách singapurského času v rámci elektronického obchodovania na newyorskej burze o 1,87 USD na 96,62 USD (73,58 eura) za barel. Pokles nasledoval po prepade o vyše 4 USD počas piatkového obchodovania, pričom cena WTI uzatvorila na úrovni 98,49 USD/barel. Výrazný pokles zaznamenala aj cena severomorskej ropy Brent obchodovanej v Londýne, ktorá klesla o 1,81 USD na 111,37 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy