Spotrebiteľské úvery v marci s rekordom, rástli aj pôžičky na bývanie

Bratislava 7. mája (TASR) – Marec tohto roka bol pre banky na Slovensku úspešný, keď objem poskytnutých spotrebiteľských úverov prekonal historické maximum z vlaňajšieho novembra. Výrazné oživenie trhu sa prejavilo aj v segmente úverov na bývanie, kde komerčné banky podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) poskytli Slovákom 291 miliónov eur a stavebné sporiteľne 41 miliónov eur. V oboch prípadoch ide o medzimesačný nárast o viac ako polovicu.
Na spotrebu si Slováci v marci požičali 120 miliónov eur, čo je najviac od zavedenia eura v januári 2009. Medziročne narástol objem týchto úverov o 17,8 % a medzimesačne o 25,9 %. Priemerná úroková miera v marci výrazne poklesla na 13,98 % z februárových 14,73 %.
"V poslednom čase sme boli svedkami zaujímavých akcií, keď banky ponúkali pre svojich klientov úvery s celkom atraktívnym úrokom dostupným pre každého na úrovni okolo 9 %. Takéto akcie určite pozitívne ovplyvňujú konkurenciu na strane bánk. Spotrebitelia by si však mali uvedomiť, že vysokým záujmom o spotrebiteľské úvery idú sami proti sebe. Mimoriadne úspešný mesiac totiž banky zrejme utlmí v ďalšom konkurenčnom boji," upozorňuje analytik Fincentra Ján Porázik.
Aj keď objem úverov na bývanie nedosahuje rekordné hodnoty, predstavuje silné oživenie po slabšom začiatku roka. Objem 291 miliónov eur poskytnutých bankami znamená medzimesačný rast o 57,3 %, aj keď medziročne ide stále o 5,5-% pokles. "Potvrdzuje sa náš odhad, keď sme po slabom začiatku roka hovorili nie o trende poklesu, ale o návrate k normálu po historicky najsilnejšom roku 2011. V jarných mesiacoch sme predpovedali nárast objemu hypoték, čo sa aj naplnilo, výrazné medziročné rasty však už vidieť nebudeme," avizuje Porázik.
Priemerná úroková sadzba z pôžičiek na bývanie v marci klesla na 5,01 % z februárových 5,16 %. "Klienti by si mali uvedomiť, že svojim správaním dokážu ovplyvniť úrokovú sadzbu. Banky čaká v najbližších mesiacoch tvrdý konkurenčný boj, aby sa pokúsili dorovnať vysoké vlaňajšie objemy poskytnutých úverov. Ak budú klienti aktívne vyjednávať a nechajú si poradiť, odmenou im bude atraktívna úroková sadzba," dodáva Porázik.

Súvisiace články

Aktuálne správy