Maďarsko si chce požičať od MMF a EÚ 15 miliárd eur

Budapešť 7. mája (TASR) – Maďarsko sa snaží získať trojročný pohotovostný úver v objeme 15 miliárd eur, aby stabilizovalo svoju ekonomiku. Vyhlásil dnes v rozhovore pre súkromnú televíznu stanicu TV2 maďarský štátny tajomník Mihály Varga, ktorý zároveň obvinil Medzinárodný menový fond (MMF) a Európsku úniu (EÚ), že odkladajú začiatok rokovaní.
Najzadlženejšia krajina v regióne strednej Európy potrebuje pohotovostný úver, aby dostala pod kontrolu rastúce výnosy z dlhopisov a zabránila ďalšiemu zníženiu svojho ratingu, ktorý sa už nachádza v špekulatívnom pásme. Dôvodom sú nielen veľké dlhy, ale aj sporná legislatíva, ktorá odporuje štandardom v EÚ.
„Potrebujeme balík (financií) v objeme, aký zodpovedá odhadom trhu,“ povedal.
„Mali by sme podpísať dohodu o trojročnom pohotovostnom úvere vo výške zhruba 15 miliárd eur,“ skonštatoval. „Vydedukoval som to z odhadov trhu,“ vysvetlil a dodal, že je to suma, ktorú by vláda v Budapešti mala bez problémov získať.
Maďarský minister bez kresla zodpovedný za vzťahy s finančnými organizáciami Tamás Fellegi ale minulý týždeň pre hospodársky denník Világgazdaság povedal, že rokovania medzi vládou v Budapešti s MMF o novej úverovej linke sa budú môcť začať až po tom, keď maďarský parlament upraví kritizované zákony. Domnieva sa, že oficiálny harmonogram rokovaní sa môže vytvoriť už aj v máji, ale tento proces môže ovplyvniť aj obdobie letných prázdnin inštitúcií EÚ.
MMF koncom apríla oznámil, že je pripravený začať rokovať s Maďarskom, ak odstráni spornú legislatívu a zabezpečí nezávislosť Maďarskej národnej banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy