Znížiť nezamestnanosť mladých môžu pomôcť aj centrá zručnosti

Bratislava 6. mája (TASR) – Nevyužité peniaze z eurofondov chce Slovensko využiť na zníženie nezamestnanosti mladých ľudí do 29 rokov. Asociácia poskytovateľov služieb zamestnanosti prichádza s konkrétnymi návrhmi, ako pomôcť mladým ľuďom nájsť si prácu.
"Jedným z najväčších problémov mladých je nedostatočná odborná príprava pre výkon povolania," myslí si viceprezident asociácie Július Mráz. Štát by mohol preto investovať financie presmerované z iných operačných programov do vytvárania centier zručnosti, tzv. skill centier, ktoré by v krátkom čase a bez nákladov pre zamestnávateľa vyškolili potenciálneho zamestnanca na konkrétny druh práce.
Skill centrá fungujú aj v iných krajinách Európskej únie (EÚ), napríklad v Nemecku či Českej republike, a nie sú novinkou ani na Slovensku. Zriadením viacerých centier zručnosti by sme podľa Kuchtu mohli docieliť zlepšenie pripravenosti mladých ľudí na nástup do zamestnania po celom území SR.
"Predstavme si ich ako školské učebne, v ktorých majú budúci zamestnanci identické podmienky a venujú sa tej istej činnosti, ako napríklad vo výrobnej hale," opísal skill centrá generálny riaditeľ personálnej agentúry Edymax Holding Marek Kuchta.

Súvisiace články

Aktuálne správy