PSS ku koncu marca dosiahla zisk 6,71 mil. eur

Kvartálny zisk Prvej stavebnej sporiteľne sa medziročne znížil o 13,1 %

Prvá stavebná sporiteľňa (PSS) dosiahla v prvom štvrťroku tohto roka čistý zisk 6,71 mil. eur. Ako ďalej vyplýva zo zverejnených informácií, medziročne je to však pokles o 13,1 %. Z úrokov získala 16,02 mil. eur, čo je len mierne nižšia suma oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Čisté výnosy z poplatkov a provízií klesli o 21,7 % na 4,87 mil. eur. Všetky tri stavebné sporiteľne totiž od začiatku tohto roka začali svojim klientom účtovať nižšie poplatky.

V prvých troch mesiacoch uzatvorili klienti Prvej stavebnej sporiteľne 65 990 nových zmlúv o stavebnom sporení. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je to nárast o 59,7 %. Objem cieľových súm sporiacich zmlúv dosiahol 491,6 mil. eur pri medziročnom náraste o 24,36 %. Medziročný nárast firma zaznamenala aj v objeme vyplatených finančných prostriedkov. Vďaka zvýhodneným ponukám záujem občanov o úvery na bývanie v stavebnej sporiteľni podľa jej vyjadrení tiež rástol.

Prvá stavebná sporiteľňa vznikla 16. novembra 1992 a ovláda takmer 90 % trhu stavebného sporenia. Slovenská sporiteľňa v nej vlastní 9,98 % akcií, rakúska Erste Group Bank má 25,02-percentný podiel. Nemecká firma Bausparkasse Schwäbisch Hall a rakúska Raiffeisen Bausparkassen Holding majú zhodne po 32,5 % akcií.

Súvisiace články

Aktuálne správy