Euro dnes posilnilo až na 1,3179 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 4. mája (TASR) – Kurz spoločnej európskej meny dnes po zverejnení údajov z amerického trhu práce vzrástol. Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,3147 USD, pričom predtým sa jeho kurz dostal až na 1,3179 USD/EUR.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,3132 (vo štvrtok: 1,3123) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7615 (0,7620) eura.
V USA vzniklo v apríli prekvapivo málo pracovných miest. "To zjavne podporilo očakávania trhu, že americká centrálna banka by opäť mohla podporiť ekonomiku nákupom dlhopisov," uviedol devízový expert BHF-Bank Stephan Rieke. Ďalšie tlačenie peňazí v USA by malo negatívny vplyv na kurz dolára. Rieke však neočakáva nejaký trvalejší vplyv amerického ministerstva práce. Údaje síce sklamali očakávania, ale neboli nijako zlé. Navyše, ministerstvo revidovalo údaje za február a marec, kedy vzniklo viac pracovných miest, než sa pôvodne uvádzalo.
Neistota na trhu je vysoká. Rozhodujúcimi faktormi pre ďalší vývoj na devízovom trhu môžu byť podľa Riekeho výsledky víkendových volieb v Grécku a Francúzsku. Víťazstvo socialistu Françoisa Hollanda vo francúzskych prezidentských voľbách sa síce vo všeobecnosti očakáva, ale nie je úplne jasné, ako nakoniec na neho trh zareaguje. "Komplikovanejšia situácia je v Grécku. Nie je totiž jasné, či sa bude dať vytvoriť akcieschopná vláda," dodal Rieke.

Súvisiace články

Aktuálne správy