Nadchádzajúce voľby v eurozóne budú pre euro kritické

Bratislava 4. mája (TASR) – S aktuálnymi a blížiacimi sa politickými zmenami, ktoré sa dejú v eurozóne, sa politické pozadie jednotnej meny môže prudko zmeniť počas niekoľkých krátkych týždňov. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alpari Financial Services (Alpari FS).
Politický osud eura bude výrazne závisieť od výsledkov volieb vo Francúzsku, Grécku a z dôvodu rezignácie holandského premiéra Marka Rutteho aj v Holandsku. Pre Grécko a rovnako tak Francúzsko bude extrémne dôležité, kto bude viťazom volieb.
"Vychádzajúc z výsledkov prvého kola prezidentských volieb je vo Francúzsku víťazstvo Francoisa Hollanda nad Nicolasom Sarkozym takmer hotovou vecou. Avšak Hollande je nielenže naklonený väčšej aktivite ECB, ale dokonca otvorene po nej volá. To však znamená, že jeho zvolením Nemecko stráca verného spojenca Sarkozyho, ktorý mal väčšinou rovnaké názory s kancelárkou Merkelovou takmer vo všetkom. Hollandeho zvolenie by pravdepodobne znamenalo, že doteraz tak harmonický vzťah medzi francúzskymi a nemeckými politikmi sa asi skončí," poznamenal obchodný riaditeľ Alpari FS Peter Leonidou.
S ešte väčšími očakávaniami sa však Európa pozerá na nadchádzajúce voľby v Grécku. Ak by Grécko naozaj z eurozóny odišlo, bude sa snažiť prežiť a bude hľadať iných medzinárodných obchodných spojencov. To však na druhej strane môže spôsobiť domino efekt v eurozóne, kde by Grékov mohli nasledovať ďalšie krajiny.
Politická neistota v Holandsku a jej najnovší vývoj sa tiež dotýka investorov. Rutteho neschopnosť udržať sa pri moci a riešiť úsporné opatrenia ohrozila holandský najvyšší ratingový status a viacerí už špekulujú, že ďalšia krajina v poradí, ktorá by oň mohla prísť po Francúzsku a Rakúsku, je práve Holandsko.
Alpari FS upozorňuje, že euro bolo na vzostupnom trende od 16. apríla a ani politická neistota a negatívne údaje z eurozóny nestačili na to, aby tento vzostupný trend zvrátili. "Keď si k tomu pripočítate ešte neistotu na trhu a fakt, že predpovedať, čo sa stane, je v súčasnosti extrémne ťažké, asi neprekvapí, že na trhu vidíme nárast obchodov uzatvorených v rámci jedného obchodného dňa," dodal Leonidou.

Súvisiace články

Aktuálne správy