Britská ekonomika bude tento rok stagnovať

Londýn 4. mája (TASR) – Britská ekonomika bude tento rok stagnovať a na budúci rok by sa mala vrátiť k rastu, uviedol londýnsky ekonomický inštitút NIESR. Inštitút zopakoval, že vláda by mala krátkodobo podporiť rast.
NIESR mierne vylepšil svoju prognózu vývoja britskej ekonomiky. Hrubý domáci produkt (HDP) by mal v roku 2012 zostať na rovnakej úrovni ako vlani. Inštitút vo februári predpovedal pokles o 0,1 %. Hlavnými príčinami zvýšenia konjunkturálnych očakávaní sú zlepšenie výhľadu pre investície súkromného sektora a spotrebiteľské výdavky.
Podľa NIESR však existujú veľké riziká, že rast ekonomiky nakoniec bude predsa len nižší, než prognózuje, predovšetkým v krátkodobom horizonte. Tam patrí nárast cien ropy a pokračujúca dlhová kríza v eurozóne.
Vláda je podstatne optimistickejšia než NIESR. Vládny úrad pre rozpočtovú zodpovednosť (Office for Budget Responsibility, OBR) v marci predpovedal, že britský HDP tento rok vzrastie o 0,8 %.
Britská ekonomika upadla do druhej recesie od začiatku finančnej krízy, keď v 1. štvrťroku 2012 medzikvartálne klesla o 0,2 %, vyplýva z údajov, ktoré minulý týždeň zverejnil britský štatistický úrad. Bol to totiž už druhý štvrťrok, v ktorom sa HDP v medzikvartálnom porovnaní znížil, keď v poslednom kvartáli 2011 klesol o 0,3 %.
"Náš mesačný odhad vývoja HDP naznačuje, že úroveň ekonomickej aktivity v marci 2012 bola rovnaká ako v septembri 2010," uviedol NIESR. "To na prvý pohľad nie je trvalé zotavovanie."
Naopak, v záznamoch z aprílového zasadnutia britskej centrálnej banky BoE sa tvrdí, že celý rad ekonomických prieskumov signalizuje mierny rast.

Súvisiace články

Aktuálne správy