Aktivita sektora služieb eurozóny v apríli prudko klesla

Londýn 4. mája (TASR) – Dominantný sektor služieb eurozóny, ktorý sa podieľa zhruba dvoma tretinami na ekonomickej aktivite menovej únie, sa v apríli 2012 prepadol oveľa viac, ako naznačoval rýchly odhad. To signalizuje, že región sa v 1. polroku z recesie nedostane. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry Markit.
Aprílový index nákupných manažérov (Purchasing Managers Index, PMI) sektora služieb eurozóny, ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity celej škály firiem, sa totiž znížil na 46,9 bodu z marcových 49,2 bodu. Podľa rýchleho odhadu mal pritom klesnúť na 47,9 bodu. Spresnený aprílový výsledok je tak o celý bod nižší, ako naznačoval predbežný odhad.
Aprílový pád PMI je zároveň najstrmší od októbra 2008, keď prudké zníženie indexu zapríčinil krach americkej banky Lehman Brothers. Okrem toho hodnota indexu sa dostala hlbšie pod zlomovú hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity daného odvetvia od rastu.
Aj výrobný sektor eurozóny sa v apríli 2012 výrazne prepadol na 45,9 bodu zo 47,7 bodu v marci a dosiahol tak najnižšiu úroveň od júna 2009. To podľa analytikov signalizuje, že kríza, ktorá sa začala v takzvaných okrajových štátoch eurozóny, sa už prelieva do kľúčových ekonomík – Nemecka a Francúzska.
Podľa hlavného analytika Markit Chrisa Williamsona sa rast nemeckej ekonomiky už zastavuje a Francúzsko smeruje do recesie.
Analytici najnovšie predpovedajú, že výkon ekonomiky eurozóny sa v tomto roku zníži oproti vlaňajšku o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy