ČOI varovala pred privysokým obsahom síry v motorovej nafte

Praha 3. mája (TASR) – Až 40-násobné prekročenie povoleného množstva síry v motorovej nafte preukázali kontroly vzoriek odobratých na čerpacích staniciach v ČR. Česká obchodná inšpekcia (ČOI) na základe týchto poznatkov varovala, že vyššia koncentrácia síry v motorovej nafte môže viesť k významnému poškodeniu katalyzátorov i motorov vozidiel.
ČOI už na základe výsledkov vzoriek z okolia Šumperka informovala rezort priemyslu a obchodu a pristúpila k ďalším mimoriadnym odberom. Jej podozrenie sa potvrdilo, na českom trhu sa vo väčšom množstve distribuuje nekvalitná nafta s privysokým obsahom síry.
Inšpekcia následne začala s kontrolou pohonných hmôt priamo u výrobcov.
Vzhľadom na fakt, že sa motorová nafta s vysokým obsahom síry objavila aj u najväčších predajov pohonných hmôt a na čerpacích staniciach rôznych majiteľov, predpokladá sa, že pochádzala od jediného dodávateľa. Jeho identitu ČOI objasní okamžite po tom, čo jej rozhodnutie nadobudne právnu silu, teda asi do dvoch mesiacov, ak pokutovaný subjekt nevznesie námietky, informoval s odvolaním sa na hovorkyňu ČOI Miloslavu Fléglovú internetový server iDnes.cz.
K jednému z prehreškov sa už vo vysielaní spravodajskej televízie ČT 24 prihlásila Benzina, ktorá je najväčším predajcom pohonných hmôt v ČR.
Zvýšený obsah síry však kontroly zistili v desiatich zo 132 vzoriek, odobratých koncom marca a na začiatku apríla v Stredočeskom kraji, okolí Plzne, Ústí nad Labem, v južných Čechách i na severe Moravy.
Firmám, ktorých sa objavy privysokého obsahu síry týkajú, hrozia pokuty vo výške až päť miliónov korún. Zoznam pokutovaných čerpacích staníc vydá ČOI až po skončení správneho konania.

Súvisiace články

Aktuálne správy