Slovensko potrebuje, aby sa rozpočet EÚ zvýšil, budeme čerpať viac

Bratislava 3. mája (TASR) – Pre Slovensko je dôležité, aby sa navýšil rozpočet Európskej únie (EÚ) na rok 2013. Krajina totiž zatiaľ čerpá zdroje EÚ len na viac ako 20 %, čo by sa však malo čoskoro zmeniť.
"Aj my budeme jedna z krajín, ktorá bude požadovať vyššie čerpanie prostriedkov v roku 2013, a potom v predĺžení o dva roky, pretože je možné čerpať ešte s určitým predstihom," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave poslanec Európskeho parlamentu (EP) Sergej Kozlík.
Navrhované zvýšenie budúcoročného rozpočtu únie o 6,8 % oproti tomuto roku je podľa Kozlíka potrebné najmä z dôvodu záväzkov EÚ voči členským krajinám. Ak si tie budú nárokovať čerpanie finančných prostriedkov podľa súčasných odhadov Európskej komisie (EK), nenavýšený rozpočet by nemusel všetky požiadavky pokryť. "Takže nie je to tlak Európskeho parlamentu, my len prijímame túto kalkuláciu Európskej komisie. Ale na druhej strane je to záväzok, ktorý schválili jednotlivé členské krajiny," konštatoval Kozlík.
V rámci dlhodobého rozpočtového výhľadu na roky 2014 až 2020 sa predpokladá, že záväzky EÚ presiahnu bilión eur. Oproti predošlému rozpočtovému výhľadu na roky 2007 až 2013 je to viac približne o 4,8 %. Toto zvýšenie pritom presahuje aj infláciu, ktorá sa odhaduje vo výške okolo 2 %. "Na druhej strane tieto prostriedky nie sú vynegociované, pretože niektorí čistí platcovia ako Nemecko, Holandsko a ďalší naznačujú, že nebudú s takýmto stropom súhlasiť a budú žiadať zníženie celkového objemu zhruba o 100 miliárd eur," upozornil Kozlík.
Ak neberieme do úvahy požiadavky niektorých krajín na zníženie rozpočtového výhľadu, absolútna suma finančných prostriedkov na budúcich 7 rokov sa zvýši. A to aj napriek tomu, že pomer k hrubému domácemu produktu (HDP) EÚ by sa znížil z 1,06 % na 1 %. "Druhá vec je, že tá konštrukcia dlhodobého výhľadu je už progresívnejšia než tie predchádzajúce. Vstupujú tam určité balíky, najmä podpory ekonomiky cez financovanie infraštruktúry," dodal Kozlík. Ekonomická kríza by sa tak prekonávala novými investíciami, ktoré by podporili ekonomický rast.

Súvisiace články

Aktuálne správy