Čínsky vicepremiér vyzval Európanov na jednotu v boji proti kríze

Brusel 3. mája (TASR) – Čínsky vicepremiér Li Kche-čchiang, ktorý je dnes na návšteve inštitúcií Európskej únie (EÚ), vydal vyhlásenie, v ktorom vyzýva členské štáty EÚ, aby boli zjednotené v boji proti ekonomickej kríze. Dodal, že Čína je pripravená Európe pomôcť pri oživovaní jej ekonomiky.
"Budeme pokračovať v našej podpore pre Európu v jej snahe udržať stabilitu eura a zabezpečiť oživenie ekonomiky. Sme pripravení prispieť k riešeniu dlhovej krízy v Európe," cituje slová čínskeho vicepremiéra agentúra DPA.
Li Kche-čchiang podľa tohto zdroja uviedol, že jedným z riešení pre EÚ by bolo rozšírenie jej trhovej základne až do Číny.
"Keď sa spojí čínska manufaktúra s odbornosťou EÚ, môžu sa udiať nádherné veci," povedal vicepremiér.
Čínsky politik zároveň dodal, že svet pre svoj harmonický rozvoj potrebuje jednotnú, silnú a prosperujúcu Európu.
Oficiálna časť rokovaní čínskeho vicepremiéra s predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom a predsedom Európskej komisie (EK) Josém Manuelom Barrosom sa týka aspektov spojených s energetikou a udržateľnou urbanizáciou. Neoficiálna časť má prebiehať mimo pozornosti médií, bez tradičnej tlačovej konferencie, čo novinári dnes, keď si pripomíname Svetový deň slobody tlače, náležite skritizovali.

Súvisiace články

Aktuálne správy