Ceny nehnuteľností klesali aj v úvode tohto roka

Medzištvrťročný pokles priemerných cien nehnuteľností na bývanie o jedno euro v prvom tohtoročnom štvrťroku by mohol byť podľa Národnej banky Slovenska signálom stabilizácie slovenského trhu s bývaním.

Správa „REALITY: Ceny nehnuteľností klesali aj v úvode tohto roka“, rozšírená v štvrtom odseku o komentár analytika ČSOB Mareka Gábriša

BRATISLAVA 3. mája (SITA) – Ceny nehnuteľností na bývanie na Slovensku pokračujú v poklese. Priemerná cena metra štvorcového nehnuteľností na bývanie dosiahla v prvom tohtoročnom štvrťroku hodnotu 1 235 eur, čo predstavuje zníženie o 0,1 % oproti predchádzajúcemu štvrťroku a medziročný pokles o 2,3 %. V poslednom vlaňajšom štvrťroku pritom priemerná cena nehnuteľností na bývanie poklesla v medzikvartálnom porovnaní o 1 % a v medziročnom porovnaní o 2,7 %. Vyplýva to z výpočtov Národnej banky Slovenska (NBS), ktorá vychádza z údajov Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS).

Medzištvrťročný pokles priemerných cien nehnuteľností na bývanie o jedno euro v prvom tohtoročnom štvrťroku by mohol byť podľa NBS signálom stabilizácie slovenského trhu s bývaním. „Jeho ďalší vývoj je jednoznačne determinovaný vývojom výkonnosti ekonomiky a od toho sa odvíjajúcej aktuálnej situácie a očakávaní tých domácností, ktoré stoja pred riešením otázky prvého bývania, alebo zlepšovania doterajšieho bývania. Pretrvávajúca potreba uspokojovať bývanie môže byť v najbližšom období pozitívne ovplyvňovaná miernym uvoľňovaním úverových štandardov bánk pri úveroch na bývanie,“ konštatuje centrálna banka v zverejnenom komentári.

Podľa aktuálneho prieskumu v bankách pritom podľa NBS prevládajú očakávania smerom k postupnému rastu záujmu o tieto produkty. „Značná časť nových úverov na bývanie sa však používa na refinancovanie starých úverov a na rekonštrukciu už existujúceho bývania, preto nemožno v najbližšom období z tohto titulu očakávať žiadne výrazné oživenie trhu s bývaním. Celkovo sa dá predpokladať pokračovanie kryštalizácie slovenského trhu s bývaním a priemerné ceny domov a bytov by mali v najbližších mesiacoch skôr stagnovať,“ uvádza NBS.

Ceny nehnuteľností na bývanie v prvom štvrťroku podľa analytika ČSOB Mareka Gábriša v podstate stagnovali, keď sa cena za meter štvorcový zmenila iba nepatrne. „Kým v poslednom štvrťroku 2011 bola cena 1 236 eur, tak v úvode roka 2012 to bolo 1 235 eur. To signalizuje, že trh sa postupne stabilizuje,“ uvádza Gábriš. Dodáva pritom, že podstatnejšie, ako to, či cena klesá alebo stúpa o percento, je to, či sa hýbe. „Teda či sa reálne robia obchody. To sa však z dostupných štatistík zistiť nedá,“ konštatuje analytik ČSOB. Väčšiemu záujmu o nehnuteľnosti podľa Gábriša v súčasnosti zrejme bráni najmä stagnujúci trh práce či obavy z budúcnosti. „Zlepšenie ekonomického vývoja a stabilizácia miery nezamestnanosti bude kľúčom aj pre ďalší vývoj cien a dostupnosti bývania počas zvyšku roka 2012,“ očakáva Gábriš.

Najvýraznejšie pritom podľa údajov centrálnej banky poklesla v prvom štvrťroku v porovnaní s posledným vlaňajším kvartálom cena nehnuteľností v Prešovskom kraji, a to v priemere o 2,7 % na 797 eur za meter štvorcový. Nitriansky kraj vykázal pokles ceny o 2,2 % na 620 eur a v Trenčianskom kraji poklesla priemerná cena o 0,3 % na 682 eur. Pokles priemernej ceny o 0,2 % na 1 658 eura zaznamenal aj Bratislavský kraj. Na druhej strane priemerná cena v medzikvartálnom porovnaní vzrástla v úvode roka v Banskobystrickom kraji, a to o 2,9 % na 786 eur. V Košickom kraji sa priemerná cena zvýšila o 0,6 % na 960 eur a v Trnavskom kraji o 0,4 % na 827 eur. Nárast priemernej ceny o 0,1 % na 748 eur vykázal aj Žilinský kraj.

Vývoj priemerných cien jednotlivých typov bytov je aktuálne podľa NBS značne diferencovaný. Ceny dvojizbových a štvorizbových bytov sa v prvom štvrťroku 2012 v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom naďalej znižovali, ceny trojizbových a päťizbových bytov sa mierne zvýšili a ceny jednoizbových bytov, ktoré sa na konci roka 2011 znížili, sa aktuálne dosť výrazne zvýšili. Konkrétne priemerná cena jednoizbových bytov stúpla v úvode roka v porovnaní so záverom vlaňajška o 1,8 % na 1 444 eur za meter štvorcový.

Priemerná cena metra štvorcového na bývanie v prípade dvojizbových bytov poklesla v prvom štvrťroku medzikvartálne o 0,5 % na 1 353 eur a v prípade štvorizbových bytov o 3,1 % na 1 204 eur. Priemerná cena pri trojizbových bytoch stúpla o 0,08 % na 1 256 eur a v prípade päť a viac izbových bytov o 0,5 % na 1 379 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy