Mestskí poslanci schválili kontokorentný úver v sume 2 milióny eur

Prešov 3. mája (TASR) – Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove schválili prijatie kontokorentného úveru vo výške dva milióny eur so splatnosťou do 31. decembra 2012. Zaviazali však primátora, aby sa prostriedky z tohto úveru po 1. septembri nečerpali.
Mesto ho plánuje použiť na dočasné preklenutie nedostatku hotovosti na účte mesta, teda do doby, pokiaľ do príjmových kapitol nezačnú nabiehať peniaze. Radnica predložila podobný návrh v januári tohto roka, poslanci ho však neschválili a požiadali o predloženie správy o celkovej finančnej zaťaženosti mesta.
Zo správy vyplynulo, že mesto prijalo deväť bankových úverov za 21,73 milióna eur. Poslanci niekoľkokrát upozorňovali, že zadlžovanie v posledných štyroch rokoch prudko vzrastá a problémy môžu nastať v roku 2018, keď by mali byť splatené najväčšie sumy.
"Oceňujem, že zdravý rozum zvíťazil, že pred prípadnými sankciami použijeme kontokorentný úver, ktorý je bežným nástrojom vo finančnej sfére. Mesto sa de facto oddlží a bude korektné voči svojim dodávateľom," povedal po hlasovaní primátor Pavel Hagyari. Za prijatie v stredu (2.5.) večer hlasovalo 18 z 25 prítomných poslancov.
Riaditeľ sekcie majetkovej a ekonomickej MsÚ Miroslav Hudák dnes uviedol, že mesto plánuje zdroje z kontokorentného úveru čerpať v období od apríla do augusta. Veľa však záleží aj od toho, či sa mestu podarí získať peniaze z plánovaného predaja majetku.
V dôvodovej správe sa uvádza, že stav finančných prostriedkov na bežných účtoch mesta k 31. marcu 2012 bol 365.000 eur a mesto ku koncu apríla predpokladá príjmy vo výške 2,8 milióna eur. Očakávaný výdavok však predstavuje sumu asi 5,2 milióna eur.
Poslanec Richard Drutarovský (KDH,SDKÚ-DS,SaS,Most-Híd) pre médiá uviedol, že súčasťou prijatého uznesenia je aj žiadosť poslancov, aby primátor rokoval s bankou o dvoch dodatkoch k úverovým zmluvám, ktoré boli podpísané koncom marca a dohodol sa na pôvodných podmienkach. Zároveň chcú, aby mesto neprijalo nový nedávno dohodnutý úver a to všetko bez akýchkoľvek sankcií.
"Bolo potrebné, aby sme vyriešili aktuálnu finančnú situáciu. Tým, že bol schválený kontokorentný úver, tie najhorúcejšie problémy sme vyriešili a ja nie som nútený hľadať iné riešenia," uviedol Hagyari.
Doplnil, že zmluvu o novom úvere predloží na finančnú komisiu, ale ak poslanci nebudú chcieť tieto prostriedky využiť, tak úver nebude naplnený. "Ja som si pozrel zmluvu podrobne, nehrozia nám žiadne sankcie, ak úver nevyčerpáme," uzavrel primátor.

UPOZORNENIE: TASR vydá k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy