Program vlády sa podľa KDH nedostatočne venuje živnostníkom

Predseda KDH Ján Figeľ dodal, že vyhlásenie vlády Roberta Fica neponúka systémové a dôveryhodné riešenia pre zníženie nezamestnanosti, konsolidáciu verejných financií alebo kritéria pre skvalitnenie školstva. Jediná istota, ktorú Figeľ vníma, je očakávané zvyšovanie daní.

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 2. mája (SITA) – Vláda pri tvorbe programového vyhlásenia nevenovala dostatočný priestor živnostníkom, drobným podnikateľom či malým firmám, myslí si predseda KDH Ján Figeľ. „Tí zamestnávajú 53 percent všetkej pracovnej sily, sú tmelom ekonomiky,“ poznamenal, no namiesto podpory program obsahuje imperatívy pre tieto subjekty. Programové vyhlásenie po prvýkrát reprezentuje vládu jednej strany, ale je najmenej konkrétne, najvšeobecnejšie z programov doterajších vlád, skonštatoval Ján Figeľ.

„Vyhlásenie hovorí o pekných zámeroch a cieľoch, ale je evidentne deficitné z hľadiska konkrétnych riešení zdrojov, nástrojov a odvahy na prijímanie ráznych a nevyhnutných opatrení,“ objasnil líder kresťanských demokratov s dodatkom, že prvé konkrétne riešenie sa nachádza na strane 14, čo svedčí o pomere všeobecnosti a konkrétnosti vo vyhlásení. Figeľ skonštatoval, že KDH nepodporí programové vyhlásenie vlády, ale poprial vláde Roberta Fica odvahu a zodpovednosť.

S názorom predsedu hnutia sa stotožňuje aj podpredseda KDH Daniel Lipšic, vyhlásenie zhodnotil slovami, že „nikto nečakal že programové vyhlásenie bude strhujúce čítanie, ale musím povedať, že tak všeobecné, frázovité, nekonkrétne vyhlásenie je skôr unikátom, tým pádom nie je kontrolovateľné, pretože vláda si nedala žiadne splniteľné ciele, ktoré by sme po štyroch rokoch vedeli zhodnoti“.

Figeľ k programovému vyhláseniu poznamenal, že ani dobré úmysly či propaganda, ktorá podľa neho z niektorých formulácií „kričí“, neprinesú Slovensku ekonomický rast, ani ozdravenie, ani nové pracovné miesta či solidaritu s najslabšími. Dodal, že vyhlásenie vlády Roberta Fica neponúka systémové a dôveryhodné riešenia pre zníženie nezamestnanosti, konsolidáciu verejných financií alebo kritéria pre skvalitnenie školstva. Jediná istota, ktorú Figeľ vníma, je očakávané zvyšovanie daní.

Pripomenul, že zachytil tému dane zo smrti, či dane z dobrých skutkov. Za KDH poznamenal, že to považujú za prekonané, anachronizmus a za nemorálne, pretože napríklad pri dani zo smrti spoliehať sa na to, „že zomrie istý počet ľudí a dedičské konania budú znamenať plnšiu štátnu kasu, nie je ani pekná vízia a ani zodpovedné voči slabším, starším voči tomu, čo znamená smrť v živote človeka,“ objasnil.

Súvisiace články

Aktuálne správy