Kurz eura klesol v reakcii na správy o vývoji PMI a nezamestnanosti

Londýn 2. mája (TASR) – Spoločná európska mena dnes oslabila oproti doláru v reakcii na pokles aktivity výrobného sektora a rast nezamestnanosti v eurozóne, čo vyvoláva obavy o ďalší vývoj jej ekonomiky. Aj prezidentské voľby vo Francúzsku a predčasné parlamentné voľby v Grécku, ktoré môžu viesť k spomaleniu konsolidácie verejných financií, znepokojujú trhy a to má negatívny vplyv na euro.
Kurz spoločnej európskej meny dnes klesol o 0,75 % na 1,3134 USD/EUR, a je tak najnižší za viac ako týždeň. Pritom euro ešte v predchádzajúci deň dosiahlo mesačné maximum 1,3284 USD/EUR. Na druhej strane dnešný kurz eura je stále vyšší ako 1,3116 USD/EUR, čo je priemer za ostatných 100 dní.
Niektorí analytici upozorňujú, že politická neistota v súvislosti s výsledkami francúzskych a najmä gréckych volieb môže stlačiť kurz eura až pod hranicu 1,30 USD/EUR. Ďalší ale tieto hrozby bagatelizujú a tvrdia, že Nemecko, ako sa zdá, začína zmierňovať svoj nekompromisný postoj k zavádzaniu tvrdých úsporných opatrení.

Súvisiace články

Aktuálne správy