Rómovia po požiari bývajú v stanoch, na opravy nemajú peniaze

Bačkov 2. mája (TASR) – Rómovia z Bačkova v okrese Trebišov, ktorým pred pár dňami zhoreli domovy, bývajú dočasne v stanoch. Bez strechy nad hlavou ostalo 92 ľudí. Obec nemá peniaze, aby im dostatočne pomohla.
Rómski obyvatelia aj dnes upratovali v miestach požiaru. "Mali sme kuchyňu, kúpeľňu, spálňu. Nezostalo nič, ani televízor," povedal Juraj Fako, jeden z obyvateľov osady. Má štyri deti a nemá žiadne peniaze. Dnes si bol vybaviť občiansky preukaz, rodné listy. "Nemáme financie na nič. Čakáme, že sa nám ozve nejaký darca, aspoň na tú strechu, aby sme ju čím skôr spravili," dodal Fako.
Starosta Bačkova Ján Kukuruc hovorí, že obec si s touto situáciu sama neporadí, nemá dosť peňazí. Vyhlásila krízový stav, okamžite jej pomáhala civilná obrana. Tá priniesla aj stany. Ženy a deti už presťahovali z materskej školy do stanov, doniesli im lehátka. "Zabezpečujeme nutné opatrenia, ako je strava, voda," povedal ďalej Kukuruc. Od štátu chce žiadať, aby im pomohol aspoň s unimobunkami.
Požiar zničil byty Rómov, aj jednu obecnú nájomnú bytovku. Tú by mohla podľa Kukuruca uhradiť čiastočne finančná injekcia z poisťovne. Rómovia z Bačkova robia momentálne podľa starostu čo môžu. Chce ich zobrať do práce, aby pomáhali na vecných službách.
V Bačkove vypukol požiar v piatok 27. apríla dopoludnia. Škoda na obecnom majetku bola predbežne odhadnutá na viac ako 149.000 eur.

UPOZORNENIE: TASR vydá k správe zvukový záznam, fotoreportáž a videoreportáž.

Súvisiace články

Aktuálne správy