Objem fúzií a akvizícií celosvetovo klesol o 22 %

Napriek vyhliadkam na oživenie globálnej ekonomiky panuje v oblasti predajov a nákupov firiem vyčkávanie, spoločnosti sa momentálne orientujú predovšetkým na organický rast

Ani momentálne priaznivejšie podmienky na uzatváranie transakcií zatiaľ neprinútili veľké podniky k výraznejšej aktivite v oblasti predajov a nákupov firiem. Voľné prostriedky stále smerujú predovšetkým do organického rastu. Vyplýva to z prieskumu investičnej dôvery uskutočneného spoločnosťou Ernst & Young, ktorý obsahuje výsledky viac než 1 500 opýtaných vedúcich pracovníkov firiem z 57 krajín sveta. Ako ďalej vyplýva z prieskumu, celkový objem fúzií a akvizícií v prvom štvrťroku klesol celosvetovo o 22 %.

V najbližších 12 mesiacoch sa chystá uskutočniť akvizíciu iba 31 % respondentov, zatiaľ čo v októbri 2011 plánovalo akvizíciu až 41 % respondentov. Na druhej strane, počet podnikov plánujúcich predaje aktív sa zvýšil z 26 % na 31 %. Stále viac podnikov tak podľa spoločnosti Ernst & Young zvažuje predaje aktív v snahe nahromadiť hotovosť a obmedziť vedľajšie činnosti.

„Súčasnú situáciu charakterizuje skôr opatrnosť než dôvera v trh, hoci súčasné podmienky sú oživeniu aktivít mimoriadne naklonené. Vďaka jednoduchšiemu prístupu k úverom a nahromadenej hotovosti majú firmy potrebné prostriedky, ich chuť investovať však brzdí neistota ohľadom vývoja globálnej ekonomiky,“ skonštatoval výkonný riaditeľ oddelenia transakčného poradenstva Ernst & Young Slovensko Jozef Mathia.

Viac odhodlania na akvizície majú spoločnosti pôsobiace v sektore finančných služieb, biologických vied, ropného a plynárenského priemyslu, technológií a spotrebného tovaru. Naopak, v hutníctve a baníctve, automobilovom priemysle či v sektore verejných služieb už takýto optimizmus ohľadom budúcich fúzií a akvizícií nepanuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy