PMI výrobného sektora eurozóny v apríli klesol

Londýn 2. mája (TASR) – Výrobný sektor eurozóny sa v apríli 2012 prepadol hlbšie pod hranicu, ktorá oddeľuje pokles jeho aktivity od rastu. To signalizuje, že kríza, ktorá sa začala v takzvaných okrajových štátoch eurozóny, sa už prelieva do jej "jadra".
Podľa najnovšieho prieskumu agentúry Markit index nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora eurozóny klesol v apríli na 45,9 bodu zo 47,7 bodu v marci a dosiahol tak najnižšiu hodnotu od júna 2009. Hodnota indexu sa už deviaty mesiac drží pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity daného sektora od jej poklesu.
Firmy v eurozóne minulý mesiac zrýchlili tempo prepúšťania zamestnancov a zrušili najviac pracovných miest za viac ako dva roky. Navyše, objednávky na nové produkty z eurozóny sa v apríli znova znížili, už 11 mesiac po sebe, čo naznačuje, že situácia vo výrobnom odvetví sa ešte zhorší.
Svedčí o tom aj pokles výroby v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny a práve jeho priemysel bol pri predchádzajúcej kríze motorom ožívania nielen hospodárstva tejto krajiny, ale aj celej eurozóny. PMI nemeckého výrobného sektora sa v apríli znížil, už druhý mesiac po sebe, a to najstrmšie zhruba za tri roky, konkrétne na 46,2 bodu z marcových 48,4 bodu.
Ani situácia v susednom Francúzsku, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou menovej únie a spolu s Nemecko tvoria jej jadro, nie je príliš optimistická. PMI jeho výrobného sektora sa síce v apríli mierne zvýšil na 46,9 bodu z marcových 46,7 bodu, ale pohybuje sa hlboko pod hranicou 50 bodov.
V Španielsku, ktoré zápasí s rozsiahlymi úspornými opatreniami, aktivita výrobného sektora klesla už 12. mesiac a v Taliansku deviaty mesiac po sebe.

Súvisiace články

Aktuálne správy