Cena unce zlata zotrváva vo vyčkávacej pozícii

Singapur 2. mája (TASR) – Unca (31,1 g) zlata sa predávala dnes krátko po otvorení komoditnej burzy v Singapure po 1661,79 USD (1257,60 eura). V utorok (1. 5.) v rovnakom čase tam stála o 59 centov menej. V priebehu dňa na burzách v Londýne a New Yorku však dosiahla dvojtýždňové maximum, keď vzrástla na 1671,20 USD.
Zlatu sa na spotovom trhu v utorok prestalo dariť po správe, že americká priemyselná výroba dosiahla v apríli prírastok 2,2 %. Výsledok bol najlepší za posledných desať mesiacov, čo znížilo obavy investorov, že na začiatku druhého štvrťroka jej zoslabli rastové podnety. Predaj áut v USA vzrástol v apríli medziročne o 2,3 %. Američania začali vymieňať staré modely osobných a nákladných vozidiel za nové.
Ďalší vývoj ceny zlata bude závisieť od výsledkov štvrtkového (3. 5.) zasadnutia Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) a piatkovej správy americkej administratívy o vývoji zamestnanosti v uplynulom mesiaci. Podľa analytikov cenu kovu ovplyvnia koncom týždňa aj výsledky druhého kola francúzskych prezidentských volieb a parlamentné voľby v Grécku.
V apríli klesla cena zlata na spotovom trhu už tretí mesiac po sebe. Naposledy sa takéto niečo udialo pred 12 rokmi. Koncom uplynulého mesiaca zlacnela unca v porovnaní so začiatkom januára o 4 %. V máji 2000 sa začala jej cena dvíhať z 250 až na rekordných 1920,10 USD vlani v septembri.
Niektorí analytici, ktorí skúmali vývojové trendy ceny zlata a pokúšajú sa určiť jej ďalšie smerovanie, tvrdia, že sa jej rast môže obnoviť a dosiahnuť možno aj nový rekord. K tomu môže dôjsť pomerne rýchlo, ak prírastok hrubého domáceho produktu (HDP) Spojených štátov bude slabší, než sa očakáva, a ak v eurozóne dôjde k nepredvídaným udalostiam. Jej kríza mala doteraz slabší vplyv na cenu kovu, lebo hlavný tlak sa prejavil na výmenný kurz eura voči doláru. Ak by však euro kleslo voči americkej mene ešte výraznejšie, investori by sa rozhodli nakupovať zlato a vtedy by udrela jeho hodina vzostupu. Tento názor vyjadril aj Julian Jessop zo spoločnosti Capital Economics v informácii pre jej klientov.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy