BMW vraj bude za investíciu žiadať pol miliardy eur

Išlo by tak o jeden z najväčších štátnych stimulov vôbec. Podľa Hospodárskych novín by mohol nový závod priniesť na Slovensko až 30 tisíc nových pracovných miest.

Svetový výrobca luxusných áut BMW bude za prípadnú investíciu na Slovensku od štátu žiadať pomoc vo výške pol miliardy eur. V stredu o tom informoval denník Hospodárske noviny, podľa ktorého by mohol nový závod na Slovensko priniesť až 30 tisíc nových pracovných miest. „S najväčšou pravdepodobnosťou budú požadovať i peniaze na ruku. Nebudú stačiť napríklad iba daňové prázdniny,“ informoval ich zdroj.

Išlo by tak o jeden z najväčších štátnych stimulov vôbec. Či im štát takúto dotáciu dá, nekomentuje. Hovorca rezortu hospodárstva Stanislav Jurikovič reagoval, že im zatiaľ neprišla žiadna oficiálna požiadavka na rokovanie. BMW má záujem postaviť svoj závod na východe Slovenska, konkrétne v lokalite Kechnec. Ich cieľom je u nás vyrábať nové modely elektrických automobilov.

Pokiaľ by sa BMW rozhodlo pre Slovensko, išlo by o ich prvý závod v regióne strednej a východnej Európy. O túto investíciu však bojujeme aj s Mexikom. „Euro, blízkosť ku kľúčovým trhom západnej Európy, bezpečná a politicky stabilná krajina,“ komentoval pre Hospodárske noviny naše plusy managing partner KPMG Ľuboš Vančo. Pomôcť nám podľa neho môžu i dobré referencie od Volkswagenu, PSA Peugeot či Kie. Naopak, za naše mínus považuje podnikateľské prostredie.

„Na road show po Nemecku, na ktorej sme sa zúčastnili v septembri počas autosalónu vo Frankfurte, sme lobovali za investíciu z elektromobility. Prvá sa podarila, Volkswagen nám dal produkciu e-up!ov a druhá snáď taktiež vyjde,“ komentoval možnú investíciu BMW na Slovensku exminister hospodárstva Juraj Miškov. Dnes má BMW 17 závodov v šiestich krajinách, a to v Nemecku, Rakúsku, Veľkej Británii, Južnej Afrike, Číne a USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy