ČSOB vyplatí na dividendách z vlaňajšieho zisku 78,7 mil. eur

ČSOB dosiahla za minulý rok čistý zisk 87,5 mil. eur, z ktorého svojmu akcionárovi, belgickej KBC, vyplatí 90 %.

ČSOB, ktorá v minulom roku dosiahla zisk 87,5 mil. eur pri medziročnom takmer 94-percentnom náraste, vyplatí svojmu akcionárovi z tejto sumy na dividendách 90 %, teda 78,7 mil. eur. Vlani banka vyplatila dividendy v sume 40,7 mil. eur, čo taktiež predstavovalo 90-percentnú časť zo zisku za rok 2010. „Banka pri rozhodovaní o výške dividendy zohľadnila odporúčanie Národnej banky Slovenska na podporu stability bankového sektora o obmedzení rozdeľovania vytvoreného zisku, ktorý ešte nebol zahrnutý do vlastných zdrojov. Výška dividendy, ktorá bude vyplatená, je so stanoveným odporúčaním v plnom súlade,“ povedala hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová.

Pod minuloročný medziročný nárast zisku sa podpísala najmä nižšia tvorba opravných položiek, ako aj úspory v oblasti prevádzkových nákladov. Napriek nestabilnému ekonomickému prostrediu sa ČSOB darilo zvyšovať obchodnú výkonnosť. Podľa vyjadrení ČSOB sa jej darilo posilniť postavenie predovšetkým v oblasti úverov na bývanie, resp. úverov pre malé a stredné podniky. Celkový objem úverov poskytnutých klientom ku koncu roka 2011 dosiahol takmer 4 mld. eur, čo predstavuje medziročný nárast o 16 %.

ČSOB do konca roka 2007 pôsobila na Slovensku ako pobočka zahraničnej banky. Od 1. januára 2008 sa stala samostatnou akciovou spoločnosťou s vlastným predstavenstvom. ČSOB patrí do skupiny KBC, pričom belgická skupina vlastní v slovenskej banke 100-percentný podiel na hlasovacích právach.

Súvisiace články

Aktuálne správy