Vláda by mala potlačiť korupciu a zabrániť daňovým únikom

Premiér Robert Fico stovkám odborárov oslavujúcim Sviatok práce v Žiline sľúbil novelu Zákonníka práce, ktorá by mala viac chrániť práva zamestnancov i to, že jeho vláda nepôjde proti peňaženkám tých, ktorí majú nízke platy a dôchodky.

Konfederácia odborových zväzov SR vyzvala počas prvomájových osláv v Žiline slovenskú vládu, aby v prvom rade riešila vysokú mieru nezamestnanosti a vytváranie podmienok pre vznik nových pracovných miest. Vláda by podľa odborárov mala zabezpečiť aj stabilitu v systéme odmeňovania najmä v školstve, zdravotníctve a štátnej či verejnej správe. Mala by tiež potlačiť korupciu a zabrániť daňovým únikom a prijať opatrenia v boji proti chudobe.

Premiér Robert Fico stovkám odborárov oslavujúcim Sviatok práce na Mariánskom námestí v Žiline sľúbil, že ani počas ozdravovania verejných financií nepôjdu proti záujmom bežných ľudí. „Nepôjdeme proti peňaženkám ľudí, ktorí majú nízke platy a dôchodky,“ vyhlásil Fico a dodal, že nechce preto pripustiť ani zvyšovanie dane z pridanej hodnoty, ktoré by si najviac odniesli ľudia s príjmami okolo 300- 400 eur. Zdaniť preto podľa neho treba najmä tých, ktorí na to majú- banky, monopoly alebo ľudí s príjmami nad 2700 eur. Predseda vlády tiež upozornil, že aj napriek škrtom je potrebné zabezpečiť hospodársky rast a pracovné miesta. „Nemožno ozdravovať verejné financie bez hospodárskeho rastu. Teda budovať, stavať, chodiť do roboty,“ ponúkol recept na oživenie ekonomiky premiér.

Konfederácia vo výzve adresovanej vláde požaduje aj zmenu Zákonníka práce s cieľom zvýšenia ochrany práv zamestnancov. Fico novelu Zákonníka práce, ktorá by mala viac chrániť práva zamestnancov, odborárom prisľúbil. Pred novinármi pripomenul, že vláda sa v stredu bude zaoberať aj realokáciou peňazí na vytváranie pracovných miest pre nezamestnaných mladých ľudí. „Zajtra chceme na vláde povedať, že realokujeme v rámci európskych fondov sumu okolo 270 miliónov eur,“ povedal premiér.

Súvisiace články

Aktuálne správy