Austrálska centrálna banka znížila hlavnú úrokovú sadzbu o 0,5 %

Sydney 1. mája (TASR) – Austrálska centrálna banka dnes znížila kľúčovú úrokovú sadzbu o 0,5 %, čím prekvapila analytikov, ktorí počítali so znížením len o štvrť percentuálneho bodu.
Banka, ktorá pred dnešným rozhodnutím znížila sadzbu naposledy v decembri minulého roka, tak urobila v situácii, keď sa trhu s nehnuteľnosťami nedarí a prakticky všetky sektory mimo ťažobného priemyslu zápasia s problémami. Navyše, rozhodnutie banky podporila výrazne nižšia miera inflácie za 1. štvrťrok tohto roka, než sa pôvodne očakávalo. Medziročná miera inflácie dosiahla v 1. kvartáli len 1,6 %, zatiaľ čo vo 4. kvartáli 2011 to bolo 3,1 %. Centrálna banka má pritom inflačné pásmo stanovené v rozmedzí od 2 do 3 %.
Rezervná banka Austrálie oznámila, že kľúčovú úrokovú sadzbu znížila zo 4,25 na 3,75 bodu. Guvernér Glenn Stevens uviedol, že rast svetovej ekonomiky bude aj v nasledujúcom období roka slabší, pričom najväčšie obavy má naďalej z vývoja situácie v Európe. "Ozdravenie európskych bánk v dlhodobejšom meradle a zlepšenie vyhliadok ekonomického rastu v regióne bude aj naďalej náročnou úlohou. Preto treba počítať s tým, že Európa ostane ešte určitý čas potenciálnym zdrojom problémov," povedal Stevens.

Súvisiace články

Aktuálne správy