Európske solárne dni majú zvýšiť povedomie o využití solárnej energie

Žiar nad Hronom 1. mája (TASR) – S cieľom zvýšiť povedomie o využití solárnej energie sa aj na Slovensku jednotlivé subjekty zapájajú do celoeurópskej akcie Európske solárne dni. Od dnešného dňa až do 15. mája sa pri tejto príležitosti uskutoční asi 70 akcií na podporu vzdelávania, popularizácie a zvyšovania informovanosti o inteligentných energetických riešeniach, najmä v súvislosti s fotovoltickou energiou a termálnym ohrievaním a chladením.
Organizačným partnerom solárnych dní je aj firma Thermosolar Žiar, s. r. o., Žiar nad Hronom, ktorá organizuje v spolupráci s Priateľmi Zeme v máji na námestí v Banskej Bystrici prezentačnú akciu na praktické využívanie slnečnej energie. "Predstavíme tu princípy fungovania termických slnečných kolektorov pre ohrev teplej úžitkovej vody a zoznámime verejnosť s technickými otázkami a podmienkami využívania slnečnej energie na Slovensku," uviedol riaditeľ Thermosolaru a zároveň podpredseda Československej solárnej spoločnosti Milan Novák.
Hlavným koordinátorom pre Slovensko je Slovenská agentúra pre obnoviteľné zdroje energie – SkREA (Slovak Renewable Energy Agency). Organizátori cieľovú skupinu občanov aktivizujú pomocou rôznych druhov akcií – workshopov, dní otvorených dverí, výstav, verejných prednášok a mnohých ďalších.
Tieto akcie poskytujú konkrétne informácie cieľovým skupinám o solárnej energii, ale aj konzultácie pre zákazníkov, majiteľov domov, spotrebiteľov, miestnych obyvateľov, návštevníkov, študentov a deti. Vlani sa Európske solárne dni konali v 17 krajinách Európy a počas nich prebehlo viac ako 5000 akcií, z toho viac ako 50 na Slovensku. Tradíciu týchto dní začalo v roku 2002 Rakúsko ako "Deň Slnka" a táto akcia sa rozšírila na celoeurópsku kampaň, ktorá prebieha každoročne počas prvých májových týždňov.
Slovensko je podľa Nováka stále na chvoste Európskej únie vo využívaní slnečnej energie a zaostávanie sa prehlbuje. "Po tom, čo v závere roka 2011 Ministerstvo hospodárstva SR zastavilo dotácie na OZE, nastal prepad predaja slnečných kolektorov na domácom trhu o polovicu a o prácu prišlo aj mnoho montážnikov," podotkol Novák. Zároveň naznačil, že od novej vlády si všetci sľubujú obnovenie dotácií, ktoré boli historicky jedinou reálnou podporou využívania termických slnečných kolektorov a kotlov na biomasu, ku ktorej mali prístup všetci obyvatelia, a nie iba vybrané subjekty.

Súvisiace články

Aktuálne správy